Här flockas spararna

Spararna har varit väldigt aktiva under mars månad och medan de flyr företagsobligationsfonder, så lockar andra fonder desto mer.
Här flockas spararna - pengar-700_binary_6979935.jpg

– Aktiviteten bland spararna har fortsatt att vara exceptionellt hög under hela turbulensen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i ett pressmeddelande.

Mars månad såg enorma börsnedgångar på grund av coronapandemin. Samtidigt har spararna agerat med full aktivitet.

– Den snabba nedgången oroade fondspararna, som gjort de största försäljningarna på flera år. Försäljningarna är breda, köpen få och spararna ökar istället på andelen kontanter i portföljen, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Medan en hel del reagerat på turbulensen genom att sälja av allt, har andra sett köplägen och framför allt ökat på befintliga innehav, säger Frida Bratt.

Även hos Avanza har aktiviteten hos spararna varit stor. Avanzas sparare gör 4,5 fondaffärer per fondkund i mars, 22 procent fler än i fjol.

Populärt hos Nordnet är globala indexfonder och allra mest köpt bland Nordnets privatsparare är Spiltans investmentbolagsfond.

Under månaden har spararna hos både Nordnet och Avanza storsålt företagsobligationsfonder och säljtrycket har gjort att några fonder tvingats stänga för uttag.

– Flera av fonderna har fått stänga tillfälligt då en korrekt prissättning inte kunnat göras. En olycklig men sannolikt ofrånkomlig situation, då kvarvarande fondsparare annars skulle få ta en orimligt hög nota. Nu hoppas vi att Riksbankens utlovade stödköp av företagsobligationer får marknaden att stabiliseras, så att alla fonder kan öppna så fort som möjligt, säger Johanna Kull.

– Risken har sett ut att vara lägre än den är, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Mest handlade fondernas hos Nordnet i mars:

 

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Spiltan Högräntefond
Länsförsäkringar Global Index Carnegie Corporate Bond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Lannebo High Yield Allocation
Robur Access Asien BlackRock IIF World Gold Fund
Spiltan Räntefond Sverige JP Morgan US Technology
SPP Aktiefond Global Case Safe Play
DNB Global Indeks Simplicity Företagsobligationer
AMF Räntefond Lång SEB Eastern Europe Small Cap
SPP Aktiefond USA Cicero Nordic Corporate Bond
Spiltan Globalfond Investmentbolag SEB Ryssland

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco