Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Här gömmer Kamprad miljarderna

2011-01-26 06:35

Ingvar Kamprad har gjort allt för att dölja sanningen. Det avslöjar ”Uppdrag granskning” som hittat Ikea-miljardärens gömställe i Liechtenstein.

Ingvar Kamprads skatteparadis ligger Liechtenstein. En stiftelse kallad Interogo är en ”central del i en pågående skatteplanering i mångmiljardklassen där miljarder läggs på hög”, skriver Uppdrag Granskning på sin sajt, som även talat med en som varit Kamprads närmaste assistent under flera år.

- Att betala mer skatt än du absolut, absolut måste är en dödssynd inom Ikea. Det gör man inte. Man ser skatt som en kostnad, säger Johan Stenebo, Kamprads före detta assistent.

I stiftelsen Interogo finns enligt Uppdrag Granskning 100 miljarder kronor som aldrig beskattats. Pengarna uppges vara ett resultat av avancerad skatteplanering.

Då den medieskygge Ingvar Kamprad får oväntat besök av en reporter från programmet undanbes frågor om gömda miljarder och skatteparadis.


- Varför håller du på att rota i det här? Du är inte välkommen här, säger Kamprad.
 

Stiftelsen Interogo kapital uppges härröra från ett royaltysystem där tre procent av allt som säljs på Ikea, från glödlampor till soffbord, hamnar i Liechtenstein.

Programmet sänds ikväll kl. 20.00 på SVT.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom