Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

”Har sålt Assa Abloy”

2017-12-06 18:00
Christian Diebitsch förvaltar Heptagon European Focus Equity Fund. Foto: Kit Oates

Christian Diebitsch som förvaltar Heptagon European Focus Equity Fund förklarar varför han har sålt låsjätten.

Hur länge har du förvaltat den här fonden, och vad har du för tidigare bakgrund?

– Jag började på Heptagon i juli 2014, men jag har jobbat i London sedan 1991, först som analytiker på säljsidan men från 2004 som förvaltare. Jag har tidigare bland annat varit förvaltare på W.P. Stewart & Co, numera Alliance Bernstein, och på Seilern Investment Management.

Vad har den här fonden för inriktning?

– Jag letar efter kvalitetsbolag med god försäljnings- och vinsttillväxt. Det ska vara bolag som är ledande inom sin bransch och som kan sätta priserna själva, alltså inte råvaruberoende företag som gruv- eller oljebolag. Jag undviker också mogna branscher som banker och försäkrings­bolag. Före­tagen ska också ha ledande marknadspositioner och stark ledning. Dessutom föredrar jag bolag som väljer att investera kassa­flödet i verksamheten för att säkra tillväxten snarare än att dela ut det, så därför är direkt­avkastningen i fonden relativt låg, 2,3–2,6 procent. Jag har ett investeringsbart universum på runt 40 bolag som jag följer väldigt noga och där jag träffar företagsledningarna med jämna mellanrum. Utifrån detta har fonden ett koncentrerat innehav på cirka 20 aktier. Jag har en lång placeringshorisont och därmed en låg omsättning av innehaven.

Av det här 20-talet innehav, vilka vill du helst lyfta fram?

– Det största innehavet just nu är Eurofins Scientific. Det är ett franskt bolag som är världsledande inom laboratorietester av produkter som livsmedel, kosmetika och läkemedel. Där har vi ju under senare år sett ett antal livsmedelsskandaler med till exempel galna ko-sjukan i England, problem med salmonellasmittade ägg i Holland och kinesisk välling med otillåtna tillsatser. Det har satt fokus på behovet av tillförlitliga tester och aktien har verkligen gått som tåget.

– Ett annat intressant innehav är den schweiziska chokladtillverkaren Lindt & Sprüngli. Chokladmarknaden är karaktäriserad av två extremer. Å ena sidan företag som Nestlé där det bara handlar om volymaffärer, å andra sidan finns de små ­tillverkarna av exklusiv kvalitetschoklad. Men här handlar det om små familjeägda företag som varken är intresserade av att utlandsexpandera eller som vi inte kan investera i. Marknaden för den typ av kvalitetschoklad som Lindt erbjuder är jättestor, inte minst tack vare den rådande hälsotrenden. Det finns också ett tänkbart förvärvsscenario, ­eftersom Lindt är ett av få oberoende europeiska kvalitetsvarumärken som finns kvar.

Om jag tittade rätt i innehavslistan har du en post med Assa Abloy i portföljen?

– Den sålde jag faktiskt efter deras kapitalmarknadsdag. Johan Molin har ju flaggat för att han vill lämna vd-posten. Jag anser att han är en av Europas skickligaste företagsledare men i och med att han har en lång erfarenhet av företaget så kommer han att lämna ett stort tomrum efter sig. Dessutom är aktien relativt högt värderad och jag tyckte inte det kom fram något under kapitalmarknadsdagen som talar för att den värderingen skulle omvärderas ytterligare.

Som du nämnde har du arbetat i London i 26 år. Med tanke på Brexit – tror du att du fort­farande finns kvar i London 2019?

– Ja, det tror jag faktiskt. Finansindustrin i London präglas ju av många amerikanska företag och de gillar att ha verksamheten i ett engelsktalande finanscentrum. Dessutom finns det egentligen inget skäl för att flytta analys- och förvaltarkapaciteten från London. Det som är logiskt är att omlokalisera backoffice och liknande funktioner till billigare ställen, men det är en process som startade redan före Brexitomröstningen.

Christian Diebitsch

Förvaltar: Heptagon European Focus Equity Fund.

Förvaltat kapital: Cirka 55 miljoner euro.

Utveckling hittills under 2017: Cirka + 12 procent.

Erik Aronsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom