Hassler: Inte som 90-talskrisen – då kan ekonomin stärkas igen

I den bästa av världar skulle ekonomin skulle se ungefär likadan ut när krisen är över. Det är viktigt att poängtera att den här krisen inte är som exempelvis 90-talskrisen, gamla jobb och företag duger fortfarande. Det sade John Hassler, professor i nationalekonomi, vid ett webbinarium anordnat av SNS på torsdagen.

Eftersom gamla jobb och företag fortfarande duger är konkurser samhällsekonomiskt skadliga. Därför behövs nu stora stöd för inkomstbortfall, inom kort kan dessa behövas i storleksordningen 100 miljarder kronor per månad.

Rune Andersson, grundare och ordförande för Mellby Gård, som också deltog vid webbinariet, delade den bilden och menade att svenska staten bör göra som i Norge.

“Där har staten valt att ta mer eller mindre hela personalkostnaden. Det hade varit logiskt i Sverige för staten kommer ändå i en andra våg få den kostnaden, och då har företagen försvunnit och det finns inte samma jobb att komma tillbaka till”, sade han.

Han efterlyste också en lösning för hyrorna liknande den i Tyskland där det har införts ett moratorium.

Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroekonomisk research på Nordea, sade att en lärdom från tidigare kriser är att åtgärderna måste vara enkla att använda om de ska fungera. Vidare påpekade hon att kriser ofta tar längre tid att hantera än man tror.

Statsminister Stefan Löfven sade på onsdagen att det handlar om månader, snarare än veckor, vilket enligt Kristin Magnusson Bernard kräver att vi tar i lite mer.

Förutom att ett kvartal är lång tid för många företag handlar det också om att vi ska orka med de extraordinära åtgärder som krävs under en längre period.

“Naturligtvis ska vi respektera alla råd om social distansering, men vi måste också lägga upp en plan för hur vi ska hålla i gång verksamheten under en ganska lång period”, sade hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.