Hatten på förCarl-Johan Bonnier

Torsdagen den 31 maj blir mediekoncernen Bonniers ordförande Carl-Johan Bonnier hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm. Därmed blir han den femte hedersdoktorn av de åtta ledamöterna i styrelsen för skolans högsta organ.

Carl-Johan Bonnier tar emot sin doktorshatt vid en ceremoni på torsdagen i Stockholms stadshus. Hedersdoktor vid samma tillfälle blir också den förre Handelsbankschefen Jan Wallander.

Rektor Lars Bergman uttrycker sin glädje över promoveringarna i ett pressmeddelande:
– Det är mycket inspirerande för oss att ha framgångsrika forskare från internationellt erkända lärosäten, men också framgångsrika praktiker knutna till oss, skriver Lars Bergman.

Några internationella forskare blir också hedersdoktorer vid skolan, Franklin Allen (professor på amerikanska Wharton), Michael Brennan (professor på UCLA och London Business School), Erik Johnsen (professor på Handels i Köpenhamn) samt D Eleanor Westney (professor på amerikanska Sloan/MIT).

Handelshögskolan fortsätter i och med torsdagens ceremoni den fina traditionen att utse de direktörer som sitter i skolans olika ledande organ till hedersdoktorer.

I toppen på Handelshögskolans ledning finns den så kallade Handelshögskoleföreningen. I och med Carl-Johan Bonnier är fem av de åtta medlemmarna i föreningens styrelse hedersdoktorer på skolan som de är med och styr. Claes Dahlbäck, Peggy Bruzelius, Fredrik Lundberg och Jacob Wallenberg är alla både styrelsemedlemmar i Handelshögskoleföreningen och hedersdoktorer på samma skola.

Handelshögskoleföreningen bildades i början på 1900-talet för att samla donationer från svenska storföretagare, främst bankdirektören K A Wallenberg. Därefter har den samlat de främsta bidragsgivarna till skolan, och det är inte konstigt att dess styrelse är nerlusad med folk från Handelsbanks- och Wallenbergsfären. Tjänstemannastiftelserna som styr Handelsbanken och Wallenbergstifterlserna tillhör de största forskningsfinansiärerna i Sverige.

Även Bonniers har gett rundligt till Handels genom åren. Just Carl-Johan Bonnier ropade till exempel in en tennismatch med proffset Jonas Björkman vid en ”fund raising”-middag på skolan för några år sedan. Med den typen av generositet har tidigare handelseleven Carl-Johan Bonnier en naturlig plats bland Wallenbergarna och de andra mer eller mindre rika figurerna i styrelsen.

Till skillnad från tjänstemännen i de stora sfärerna ger Bonnierfamiljen dock av sina egna pengar.

En ironsik detalj är att de båda direktörerna som nu får handelshedershattar har en delvis gemensam historia. Jan Wallander var flera år under 1980-talet ordförande i Bonnierkontrollerade tidningskoncernen Dagens Nyheter.

Vid en famös träff med ekonomijournalister en onsdag i oktober 1988 förkunnade Bonniers då starke man, Carl-Johan Bonniers farbror Albert ”Abbe” Bonnier Jr, att Jan Wallander var ”en oduglig parentes i DN:s historia” (enligt Boken om Bonniers, Sigge Sigfridsson). Jan Wallander svarade med att avgå från sin post och drog med sig DN:s dåvarande vd, Clas Reuterskiöld – sedermera vd för SHB-sfärens investmentbolag Industrivärden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets