HD:s nye chef på äventyr i Söderhavet

2016-02-08 11:00 Calle Froste

Högsta domstolens blivande ordförande Stefan Lindskog har tagit ett exklusivt extraknäck. Nästa månad undervisar han svenska jurister i semesterparadiset Nya Kaledonien i Söderhavet.

Sugen på att resa till Söderhavet tillsammans med Högsta domstolens blivande ordförande Stefan Lindskog? Tillfälle ges i mars när Lindskog föreläser i den franska Söderhavskolonin Nya Kaledoniens huvudstad Nouméa. Lindskog är sedan 2008 justitieråd, alltså domare i Högsta domstolen (HD). I höstas utsåg regeringen honom till ordförande i HD, ett uppdrag som han tillträder 1 maj. I den egenskapen blir han en av landets tyngsta makthavare och en person som advokater och affärsjurister kan antas vilja ha en direktkanal till.

Utbildningsföretaget Limhamnsgruppen anordnar ett affärsrättsseminarium på totalt 30 timmar i Nouméa till ett pris av 93 690 kronor plus moms. Då ingår flyg, enkelrum och kursavgiften på 26 700 kronor. Den som utnyttjar möjligheten att förlänga resan med några dagar i Japan är borta tolv dagar, 17 till 28 mars.

På schemat står bland annat skadeståndsrätt och aktiebolagsrätt. Men i den digitala informationsbroschyr till kursen som fram till helt nyligen fanns på nätet ligger tonvikten inte vid resans juridiska innehåll. Det är snarare resmålets förtjänster som lyfts fram. Kursorten Nouméa beskrivas som "Söderhavets motsvarighet till Nice" och staden beskrivs som en "sofistikerad och kosmopolitisk stad, vackert belägen på sydvästkusten av huvudön Grande Terre". Femdagarsseminariet presenteras på tre sidor och resmålet på tio sidor i informationsmaterialet.

Hotellet där Stefan Lindskog och kursdeltagarna härbärgeras beskrivs som "En lyxig resort som fram till hösten 2015 genomgår en totalrenovering". Anläggningen är belägen vid den "betagande" två kilometer långa sandstranden Anse Vata, bara tio minuters promenad från Nouméa centrum och kursdeltagarna utlovas en "Otrolig utsikt över en av världens vackraste (och största) laguner". Där erbjuds vindsurfning, dykning och snorkling bland korallrev, djuphavsfiske med mera. 

Genom konstruktionen med sex timmars program per dag i fem dagar är resan skattemässigt avdragsgill.

Limhamnsgruppens senior advisor Claes Bönnemark, tycker inte att det är märkligt att förlägga en kurs i svensk rätt till andra sidan jordklotet.

"Limhamnsgruppen har i årtionden arrangerat förläggningskurser runt om i världen. Det har handlat om såväl weekend-kurser i närliggande storstäder som veckokurser på olika ställen i skilda världsdelar. Kurserna har rört olika juridiska teman och har under åren hållits på alla tänkbara ställen i världen", skriver han i ett mejl till Affärsvärlden.

Enligt lagen om offentlig anställning ska domare anmäla eventuella bisysslor till arbetsgivaren. Domstolschefen prövar om bisysslan är tillåten. Detta gäller även justitieråd. För ordföranden i Högsta domstolen, vilket Stefan Lindskog alltså blir först i maj, prövas frågor om bisysslor av regeringen. Enligt dokumentation som Högsta domstolen sammanställt i mitten av december 2015 har Stefan Lindskog anmält en del bisysslor. Han har bland annat styrelseuppdrag och skiljemannauppdrag. Han ägnar sig också åt "hållande av kurser, föredrag och undervisning". Inget sägs om var dessa kurser och föredrag hålls.

Helena Sundén, generalsekreterare vid institutet mot mutor, konstaterar att seminariet utifrån vad hon känner till har "ett annorlunda upplägg" och hon menar att man självklart kan "fundera på varför kursen inte hålls i Sverige, det kostar mindre för alla parter och då hade nog inte frågan heller uppkommit".

Stefan Lindskog förstår också att valet av kursort kan få somliga att reagera.

"När jag accepterade föreläsningsuppdraget såg jag inget problem med att jag mot rimligt arvode föreläste om HD:s prejudikatbildning. Inte heller såg jag något problem med var någonstans en seminarieserie av det aktuella slaget genomfördes så länge gällande regelverk följdes. Men jag inser nu att förläggningsorten kan vara en nagel i ögat på vissa. Det är tråkigt om obefogad kritik mot mig spiller över på HD", skriver han i ett mejl till Affärsvärlden.

Lindskog menar att en femdagarskurs i svenskt klimat på en svensk kursgård antagligen inte hade lockat lika många deltagare men han tillägger att valet av studieort är en fråga för arrangören. Men att kalla arrangemanget för en förtäckt semesterresa som han legitimerar med sin närvaro menar han är felaktigt.

"Jag ser inget problem med att anhöriga följer med, så länge gällande regelverk följs och det inte hämmar deltagandet i kursen. I det läget har jag svårt att se att det finns något behov av legitimering."

Han menar också att ett av lagstiftaren godtaget rekreationsmoment kan föra med sig ett större intresse för kvalificerad fortbildning.

"Jag tycker nog att det skulle vara anmärkningsvärt om kursdeltagarna inte betalade för ett sådant här seminarium. Att kursen hålls i huvudstaden på en av de största öarna i Stilla havet är i sak betydelselöst. Och varför inte göra nytta, även om det är i Nya Kaledonien?" skriver Lindskog.

HD:s blivande ordförande tillägger att en fara med arrangemanget är att det felaktigt kan beskrivas som otillbörligt eller i varje fall klandervärt.

"Men den aspekten har jag inte övervägt förrän nu."

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet