Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hedgefonder miljardblankar brittiska butiker

2018-01-05 09:55
Foto: Frank Augstein/AP/TT

En rad hedgefonder har satsat hundratals miljoner pund (flera miljarder svenska kronor) på svaga julhandelsuppdateringar från den brittiska detaljhandelssektorn.

Det skriver Financial Times på fredagen.

På torsdagen rasade den brittiska varuhuskedjan Debenhams 15 procent efter svaga försäljningssiffror och en klen prognos. Runt 20 procent av aktierna i Debenhams är utlånade, och är således en av de mest blankade brittiska aktierna, framhåller FT som listar Next, Marks and Spencer, Wm Morrison, Tesco och J Sainsbury som andra storblankade bolag.

Klädkedjan Next har redan lämnat en relativt upplyftande julhandelsuppdatering inför att en rad av övriga blankade brittiska detaljhandelsbolag släpper sådana siffror i nästa vecka. Europeiska och amerikanska hedgefonder har gått kort sektorn på oro för brittiska hushållens läge, de strukturella utmaningarna samt det svagare brittiska pundet.

"Då brittiska detaljhandelsbolag måste kämpa i en miljö där e-handel redan står för 23 procent av konsumtionen, mot 11 procent i USA och 6 procent på kontinenten, är pundfallet extra farligt. De är således tre gånger så starkt kopplade till valutarörelser", har den Londonbaserade hedgefonden Crispin Odey påpekat för investerare, enligt den brittiska affärstidningen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom