Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hedgefonder vädrar blod efter boprisfall

2018-08-10 08:42

Bostadspriserna i Australien har fallit under tio månader i rad. Nu gör sig flera hedgefonder redo att sätta tänderna i landets detaljhandelsbolag, skriver Bloomberg News.

Teorin är att de fallande huspriserna kommer att få australierna att känna sig fattigare, vilket i sin tur väntas slå mot landets detaljhandel. Hedgefonder som Totus Capital och Regal Funds har enligt Bloomberg tagit kortpositioner i bolag som heminredningskedjan Harvey Norman och hemelektronikbolaget JB Hi-Fi, samt i byggvarurelaterade bolag som Wesfarmers och Boral.

Strategin är en variation på något flera hedgefonder provat de senaste åren: att gå kort i australiska banker i förväntan om fallande huspriser.

"Vi är korta en korg av aktier som korrelerar med diskretionära utgifter. /…/ Vi är positionerade så eftersom det kommer att bli diskretionära utgifter konsumenterna drar ned på, för att återställa det välstånd som upplevs ha förlorats på fallande huspriser", säger Tim Hannon, investeringschef på Melbournebaserade Newgate Capital Partners, till Bloomberg News.

Fallande huspriser betraktas allmänt som ytterligare salt i såren för Australiens detaljhandelsföretag, som sedan tidigare kämpar mot ökad konkurrens från globala e-handlare som Amazon. Amazon har så sent som i år tagit klivet in i Australien och lanserade i juni sin tjänst Prime för gratisleveranser i landet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom