Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Hela börsen är under tumult"

Stockholmsbörsen stängde ned på måndagen, men återhämtade sig ändå efter ett brant fall på förmiddagen. Swedbank rasade sedan banken meddelat om en nyemission medan Electrolux var en av få aktier som steg sedan bolaget överträffat förväntningarna med sin rapport.

- Hela börsen är under tumult. Vi har en orolig tid där marknaden har en tendens att överreagera på nedsidan. Det är svårt att ha logiska förklaringar till alla kursrörelser. USA-siffror gav stöd till en återhämtning på eftermiddagen, säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

När börsen stängde var OMXS30 3,1 procent ned till noteringen 575,7. Det kan jämföras med en nedgång på drygt 6 procent strax innan klockan 12. Omsättningen uppgick till 13,9 miljarder kronor.

De europeiska börserna öppnade kraftig ned, i spåren av de nedgångar som varit i både USA och i Asien. Index återhämtade sig sedan från lunchtid, med ett lyft på eftermiddagen sedan försäljningen av nya enfamiljshus i USA oväntat visade sig öka med 2,7 procent i september. I sluthandeln kom dock förnyad press.

Swedbank förlorade 12,6 procent till 52 kronor efter beskedet om att banken gör en nyemission som ska ta in 12,4 miljarder kronor. Nyemissionen är garanterad till 100 procent av en grupp aktieägare som kontrollerar 42 procent av aktierna i Swedbank.

SEB rasade 11,6 procent till 57:25 kronor. Enligt en analys från Merrill Lynch kan banken behöva ett kapitaltillskott på 16 miljarder kronor. Scenariot förutsätter att andelen osäkra lån i den baltiska regionen kommer att öka till 33 procent och att den ekonomiska avmattningen i Norden kommer att bli värre än under 2002-2003.

Nordea backade 8,6 procent till 59:70 kronor och Handelsbanken sjönk 3,6 procent till 126 kronor. SEB Enskilda har sänkt sin rekommendation för Nordea till sälj från tidigare behåll och rekommendationen för Handelsbanken till behåll från tidigare köp.

Carnegie rasade 52,8 procent till 13:70 kronor och utökade därmed fredagens nedgång på 34 procent, som kom efter att bolagets rapport innehöll en reservering för befarade kreditförluster om 1 miljard kronor. Under måndagsmorgonen blev det känt att Carnegie beviljats 1 miljard kronor i kredit från Riksbanken. Krediten har beviljats i avvaktan på att den svenska statens garantiprogram för banker ska införas.

Vidare rapporterade E24 att Handelsbanken har dragit in sina kreditlinor till Carnegie och att SEB överväger att göra detsamma.

Electrolux ökade 6,1 procent till 56:75 kronor sedan bolaget rapporterat ett resultat som var 28 procent över SME Direkts prognossammanställning samt upprepat helårsprognosen.

Stora Enso klättrade 5,3 procent till 64:25 kronor, sannolikt med stöd av den starka dollarn. Vid börsens stängning kostade en dollar 8 kronor.

- Dollarn kan gynna skogsbolagen, men fundamentalt är det inget som har blivit bättre för sektorn. Bolagen har fortfarande lönsamhetsproblem och förväntningarna är redan extremt låga, säger en mäklare.

Affärsvärlden Redaktionen

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom