Hela Carnegie pantsatt

Riksbanken har tagit båda Carnegies dotterbolag i pant. Panten är värd 2,7 miljarder kronor, men låneramen är på 5 miljarder. Upplägget betyder att de Carnegie-aktier som handlas på börsen i värsta fall kan bli innehållslösa. Kursen faller tio procent.

Riksbankens tog på tisdagen det ovanliga steget att utöka en låneram som fondkommissionärsfirman Carnegie fick så sent som under måndagen. Den nya låneramen blir på fem miljarder kronor, i stället för den tidigare som låg på en miljard kronor.

Och lånemöjligheterna i Riksbanken används redan. Det berättar Mattias Persson, ansvarig för lånen till Carnegie och chef för avdelningen för finansiell stabilitet, för Affärsvärlden.

– Jag kan inte säga precis, men Carnegies lån är ännu inte uppe i en miljard kronor, säger Mattias Persson.

Han betonar att låneramen har beviljats eftersom Riksbanken är mån om att inte äventyra den finansiella systemet för den händelse att Carnegie inte skulle kunna fullgöra sina betalningar.

– Carnegie har gjort en förnyad förfrågan som vi har beviljat.

Vilka är säkerheterna?
– Vi har säkerheter i de två helägda dotterbolagen. Vi har tittat igenom bolagen och finner, liksom Finansinspektionen, att Carnegie är ett solitt bolag.

De två helägda dotterbolagen i det börsnoterade holdingbolaget D Carnegie & Co är liktydigt med investmentbanken Carnegie Investment bank AB och försäkringsmäklaren Max Matthiessen.

Var förvaras pantbreven rent fysiskt?
– Rent fysiskt är de här hos oss, säger Mattias Persson. De transporterades hit i går.

Om Carnegie inte kan betala tillbaka sina lån till Riksbanken blir det därmed staten som blir ägare till Carnegies båda dotterbolag. Holdingbolaget som är noterat på börsen blir i så fall tomt och innehållslöst.

– Vi räknar inte med att behöva ta panten. Vi bedömer att Carnegie kan betala tillbaka, säger Mattias Persson.

Enligt holdingbolagets årsredovisning är de två dotterbolagens bokförda värde 1,2 respektive 0,9 miljarder kronor, totalt 2,1 miljarder kronor. Det egna kapitalet ligger på 2,5 respektive 0,4 miljarder kronor, totalt 2,9 miljarder kronor. Siffrorna skulle kunna betyda att panten inte räcker till om Carnegie skulle misslyckas med att betala tillbaka den maximala låneramen.

Mattias Persson ser inga sådana risker:

– När alla skulder, inklusive våra, är betalda blir det ett eget kapital över på, tror jag, 2,6 miljarder kronor, över.

Det finns ingen motsättning mellan det faktum att det bokförda värdet är 2,1 miljarder kronor och att Riksbanken kan behöva låna ut upp till 5 miljarder kronor?
– Nej. Det finns ingen sådan motsättning. Panten räcker till, men vi räknar med att inte behöva använda den.

Carnegiekursen fortsätter i sin utförslöpa på tisdagen. Kursen hade vid lunchtid backat cirka tio procent och har sedan toppen 2006 rasat med 93 procent. Börsvärdet för den forna prestigefirman var vid lunchtid en bit under en miljard kronor, cirka 970 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco