Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Helt fel bransch

2002-09-25 07:00

Stjärnglansen runt finansbranschen falnar och "mäklarbrickorna" på krogen blir allt färre. Precis som under 1990-talskrisen är finansklipparnas livsstil helt ute.

Antalet beställningar av "mäklarbrickor", vanligtvis en flaska vodka och två champagne, minskar konstant i antal på krogarna runt Stureplan och de som förut köade till ett lunchbord på Sturehofs uteservering köar nu till facket. Och i Dagens Industri gör man sig rolig över det påstådda "ryktet" om att ett antal arbetslösa mäklare och analytiker överväger att starta en tidning med namnet Situation Stureplan - där vinsten ska gå till de offer som börsnedgångarna skördat i finansbranschen.

- Den livsstil som finansbranschen varit synonym med är på utdöende. Egentligen är det inte så konstigt. Den byggde på okunskap, säger Cay Bond, trendanalytiker på konsultfirman Promostyl.

- Innehållet i livsstilen saknades på samma sätt som det saknades substans i deras arbete. De som personifierade livsstilen tillhörde en generation som såg yta som viktigt. Att den nu försvinner bevisar ju att yta inte fungerar, det ger inget som är hållbart, säger hon.

På Finansförbundet märker man tydligt, inte minst bland studentmedlemmarna, att branschen tappat i lyskraft.

- De som pluggat länge och varit inställda på att jobba i finansbranschen inser nu att det inte går. Dels är det tufft därute, dels tycker allt färre att det är häftigt att jobba dygnet runt vilket ofta krävs, säger Åsa Erba-Stenhammar, ombudsman.

Också inom modet märks förändringens vindar. Enligt Daniel Lindström, modechef på tidningen Café, är det betydligt mer hippie än yuppie som gäller.

- Idag känns business-modet, allt som var "updressed", helt ointressant, säger han.

Inte ens de som fortfarande har sina jobb kvar i branschen kan köra på i sina gamla hjulspår, om modeskaparna får bestämma.

- Snygg kavaj, snygga jeans och ingen slips är det som känns mest rätt på kontoret. I övrigt är det lite lantlig bohem över herrmodet i höst, med Woody Allen och John Lennon som främsta inspirationskällor vad gäller stil, säger Daniel Lindström.Av Lotta Edling

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom