Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Helt klart försvagas Alliansen av utspelet"

2017-01-19 14:13
Annie Lööf och Anna Kinberg Batra. Foto: IBL

Moderatledaren Anna Kinberg Batras besked att hon är beredd att fälla regeringen redan i höst om SD stödjer en alliansbudget fick omedelbart kalla handen av Centerledaren Annie Lööf. "Helt klart försvagas Alliansen", säger statsvetaren Tommy Möller.

Moderatledaren sade på sin pressträff att hon är bekymrad över utvecklingen i Sverige och därför byter fot och vill lägga en gemensam alliansbudget.

– Vi ska vara beredda att agera gemensamt med gemensamma budgetförslag, säger hon.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor välkomnar utspelet _ som både Liberalerna och Centern avvisar.

– Det är olyckligt, men det har gått upp och ner i allianssamarbetet och jag förutsätter att vi samlar ihop oss inför valet, säger Liberalernas gruppledare Christer Nylander.

Annie Lööf: "Står inte bakom"

Centerledaren Annie Lööf säger att det blir fortsatt enskilda budgetmotioner.

– Vi står inte bakom det besked som Anna Kinberg Batra gav i dag.

– Jag vill inte slänga ut Sverige i osäkerhet. I morgon svärs Donald Trump in som president, i går sade Storbritanniens premiärminister att det blir hård brexit. Sådana tider kräver stabilitet, trygghet och ledarskap. Nästa år är det val. Nu är det tid att vässa politiken och öka väljarnas förtroende. Vår ambition är att byta ut Stefan Löfven, säger Lööf.

Annie Lööf fick besked om moderatutspelet via sms i går kväll.

Anna Kinberg Batra vill inte förhandla med SD om en budget, men vill "bryta låsningen" kring partiet. Finns det förutsättningar för stöd i utskotten så ska man söka det.

– Vi ska inte låta oss hindras av stöd från andra partier. I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med SD. Den låsningen vill jag häva, eftersom vi har den parlamentariska situation som vi har, säger hon.

Allvarligt läge – enligt Lööf

Centerledaren medger att det är allvarligt att Alliansen är oense i en så grundläggande fråga som hur landet ska styras.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi inte har större samsyn i budgetfrågor och i synen på SD. Det vore bra om vi använt 2017 till att fortsätta presentera gemensamma sakförslag. Vi hade sett fram emot att vi fortsatt på den inslagna linjen. Vi behöver utveckla den politiska reformagendan, säger Annie Lööf.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att Moderaterna nu måste överge Alliansen.

– Nu måste Anna Kinberg Batra öppna upp för att överge Alliansen så som den ser ut i dag. För när hon inte har med sig C och sannolikt heller inte L, då är frågan om det ens finns någon allians längre, om man inte är överens om det mest grundläggande, hur Sverige ska styras, säger han till TT.

Klart försvagad Allians

Åkesson tycker att M-utspelet förbättrar förutsättningarna för ett samarbete mellan M, KD och SD.

Att Annie Lööf så snabbt slänger igen dörren i ansiktet på moderatledaren innebär att sammanhållningen inom Alliansen sätts på ytterligare prov.

– Helt klart försvagas Alliansen av dynamiken kring utspelet, säger statsvetaren Tommy Möller.

"Kinberg Batra sitter i en rävsax"

– Men Anna Kinberg Batra sitter i en rävsax. Det finns ett starkt internt tryck på att utnyttja den potentiella majoriteten, vilket blockeras av Centern och Liberalerna. Detta har resulterat i en otydlighet som varit djupt problematisk _ att inte kunna ge besked i regeringsfrågan och att hårt kritisera regeringen samtidigt som man låter dess politik genomföras, säger han.

Även Jonas Hinnfors, statvetarprofessor vid Göteborgs universitet, är inne på att Kinberg Batras utspel handlar om en intern moderat spricka.

– Hon har en svår intern debatt, säger han.

Det är oklart hur mycket det här skadar allianssamarbetet, tycker Hinnfors.

– Men splittringen i sig, allt annat lika, är inte bra. De har en del hemläxa att göra.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom