Hemberg: Detta kan förstöra småbolagshandeln

Avanzas sparekonom Claes Hemberg är starkt kritisk till hur börsen valt att förändra orderdjupen för callen, start- och sluthandeln, och spår att handeln på smålistorna kan påverkas. Tidigare kunde köpare och säljare se fem prisnivåer i orderdjupet, en siffra som nu krympt till en nivå.

”En stor del av handeln i småbolagen sker i sluthandeln. Då kan man inte dra ned rullgardinen. Det kommer att påverka aktiehandeln mycket negativt på sikt”, säger han till Finwire.

”Jag talade med en aktör som tar skärmdumpar inför callen för att komma ihåg hur det ser ut. Du hör. Det låter som stenåldern”, fortsätter han.

Förändringen gäller samtliga listor.

”Det är en internationell anpassning till Londonfirmorna säger börsen. Men det får negativa lokala konsekvenser i den börshandel som domineras av privatpersoner. Tröttnar privatpersoner kan handeln i småbolag snabbt dö ut. Det ser vi då och då, även med det gamla upplägget. En strypt orderbok lär ge oss fler döda småbolag på börsen”, säger Claes Hemberg.”Det är som att NK skulle täcka över julskyltningen”, fortsätter han.

Hembergs förslag är att låta orderdjupen vara begränsade i storbolagen men öppna i de små- och medelstora bolagen.

”Låt handeln i mellanstora och småbolag fungera som tidigare, eftersom där har den slutna orderboken fått många negativa reaktioner. Nu senaste månaden är handeln i småbolagen upp tack vare en stark börs och brett intresse bland privatpersoner. De slog rekord med 21.000 affärer per dag. Då ska vi också veta att sämsta handeln vi någonsin sett där var nere på 1.500 affärer per dag, i hundratals aktier. Lyssnar inte börsen på privatpersoners förväntningar så kan handeln i småbolag falla dit igen”, uppger sparekonomen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets