Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hemberg: Hög risk med bitcoin på börsen

2015-05-18 06:31

I dag släpps bitcoin in på Stockholmsbörsen. Spännande med en helt ny sorts digital valuta, men samtidigt mycket riskfyllt, enligt ekonomen Claes Hemberg.

Ett certifikat baserat på den digitala valutan bitcoin börjar handlas på börsen i dag.

Valutan har blivit en del av "generation digitals" ekonomiska frihetsrörelse.

– Unga killar kommer säkert att köpa. Bitcoin står för en ny digital värld, fri från banksystemet. Det blir nästan lite politiskt, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Fast det är bra att bitcoin nu rullar in på börsen, tycker han.

– Bitcoin-certifikatet är ett värdepapper där vem som helst kan handla via sitt aktiekonto. Det går snabbare, man kan handla hemma, och det blir också billigare när de som i dag tjänar på att sälja bitcoin lokalt försvinner. Handeln kommer att öka, säger han.

Men viktigast, tycker han, är ändå att det blir uppenbart att det är fråga om ren spekulation när de digitala pengarna handlas på börsen.

– Jag blir orolig när folk tror att bitcoin har ett bestämt värde. Folk hittills har kommit överens om att de är värda si eller så mycket, men det är precis som med värdet på exempelvis Märklintåg eller andra samlarobjekt. Det är en överenskommelse mellan köpare och säljare. Hittills har bitcoin varit en egen ankdamm, men nu öppnas den, säger Hemberg.

Riskerna är väldigt höga, tycker han.

– Man ska inte lägga mer pengar på bitcoin än på travhästar. Man kan vinna, men också förlora allt. Men förväntningarna har nyktrat till. Tänk om börshandeln hade öppnats hösten 2013 då det var helt hysteriskt kring bitcoin! Men risken är att vissa köper för mycket bitcoin av politiska orsaker.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom