Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hemberg kritisk till Avanzas översikt av bitcoin

2017-09-20 12:20
Claes Hemberg. Foto: Avanza

Avanza Bank har beslutat att möjliggöra för kunder att se värdet på vissa av sina kryptovalutor i kontoöversikten. Enligt Avanza är det ett led i att ge kunder möjlighet till att se en samlad bild av sina investeringar. Avanzas egen sparekonom Claes Hemberg värjer sig dock mot att se bitcoin som en sparform.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Allt fler av våra kunder investerar i kryptovaluta och därför känns det naturligt att de ska kunna följa värdet direkt hos oss", säger Avanzas avgående vd Johan Prom.

De två dominerande kryptovalutorna är Bitcoin och Ethereum. Hos Avanza finns möjlighet att handla Bitcoin via certifikat.

Avanzas egen sparekonom Claes Hemberg har tidigare kallat Bitcoin för ett pyramidspel, en uppfattning han vidhåller.

"Det är ett pyramidspel som sparpengar betraktat", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Om en person växlar till sig lite bitcoin för att göra en betalning i utlandet eller för att testa en ny teknik behöver det inte vara ett stort problem, så länge man är medveten om att värdet kan falla snabbt.

"Men att se det som en sparform värjer jag mig emot", säger sparekonomen.

Ser du risk för att Bitcoin ses som ett seriöst investeringsalternativ när Avanza nu möjliggör att visa det i kontoöversikten?

"Den risken finns ju. Själv hade jag inte valt att ha det så. Det är inte min rekommendation."

Men Avanza har uppenbarligen valt att göra så?

"Absolut. Det är deras val. Avanza utvecklar produkter som de tycker är bra medan jag säger det som jag tror är bra för spararna. Jag talar kanske mer till den breda massan medan de kanske talar mer till tekniknördar i det här fallet", säger Claes Hemberg som uppger att han inte var tillfrågad angående beslutet.

Det finns många hundra kryptovalutor globalt, däribland rena avarter. Vilka kryptovalutor ska släppas in? frågar sig sparekonomen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom