Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hemberg: Spararna säljer gamla favoriter

2017-10-31 09:49
Foto: Avanza, Fredrik Sandberg/TT

Privatspararna hos Avanza gjorde 175.500 affärer per dag i oktober. Det var en ökning med 27 procent jämfört med samma månad i fjol.

"Spararna har tröttnat på att vänta på att det ska vända upp i H&M, Ericsson och Fingerprint. Istället söker de sig till väloljade vinstmaskiner som de svenska bolånebankerna och bolag med hög direktavkastning som Betsson och Skanska", säger Claes Hemberg som är sparekonom på Avanza.

Att spararna säljer gamla favoriter och köper bolag med hög utdelning tycker sparekonomen är rimligt med motiveringen att det är så här års som utdelningsaktierna brukar ta fart. Oktober brukar enligt sparekonomen vara starten på en stark säsong.

"Så blev det även i år, med en börsuppgång på 2,6 procent. Spararna var förhoppningsfulla och köpte under månaden", uppger Claes Hemberg.

Med på köptoppen finns även Patriot One, som är en kanadensisk tillverkare av metalldetektorer.

"Det är mycket ovanligt. Bakgrunden går att finna i de tragiska händelserna i Las Vegas där 60 människor miste livet i början på månaden, då bolaget kom i blickfånget", noterar Hemberg.

På köpsidan finns även flera nynoterade bolag som cleantech-bolaget Climeon och onlinekasinobolaget Global Gaming 555.

"Det är fortsatt högt tryck på dörren till Stockholmsbörsen. Det gäller som sparare att vara försiktigt med vad hen hoppar på. Ibland sticker raketen direkt till himlen, men många gånger brinner den även upp på marken. Som nybliven sparare är det bättre att hålla sig till etablerade färdmedel", resonerar Claes Hemberg.

Säljtoppen leds fortsatt av besvikelser. Klädbolaget H&M har nu sålts under fyra månader i rad och Fingerprint har rasat i ägarlistorna. Även Ericsson har kvalat in i listan efter försäljningar både före och efter rapporten, konstaterar sparekonomen.

Att Balders preferensaktie toppar listan beror på att bolaget valt att lösa in aktierna under månaden.

Spararna köper Spararna säljer
Swedbank Balder pref
SEB Hennes & Mauritz
Betsson Ericsson
Skanska Fingerprint
Byggmax Autoliv
SHB Axfood
Volvo Sandvik
Nokia Tele2
Patriot One AstraZeneca
Inwido SSAB

Tabellen avser oktober 2017 hos Avanza Bank

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom