Hembergs kritik mot skattehöjningen: ”Det är obegripligt”

Regeringen höjer skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar i höstens budget efter förhandlingar med Vänsterpartiet. Avanzas sparekonom Claes Hemberg menar att en skattehöjning skulle elda på lånekarusellen ytterligare.

Regeringen höjer skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar i höstens budget efter förhandlingar med Vänsterpartiet.

– Det är obegripligt, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg

Höjningen som beräknas dra in 790 miljoner kronor till statskassan tas ut genom att kapitalunderlaget multipliceras med ett högre belopp, statslåneräntan plus en procentenhet mot tidigare 0,75 procentenheter.

Budgetförslaget har väckt stort motstånd, framförallt hos småsparare.

– Sparformen är väldigt uppskattad, och kommer efter noga bearbetning. Politikerna har styrt pengarna ditåt i fem års tid, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Han menar att skattehöjningen är en principfråga, som är till för att ge en politisk poäng.

– Det rör sig inte om pengar, utan om svenskarnas trygghet i sitt sparande. När spelreglerna hela tiden ändras blir det svårt för svenskarna att spara, säger han.

Enligt Claes Hemberg skulle skattehöjningen i kronor bli 100 kronor extra i månaden för snittspararen. Det är inga stora pengar, men ger otydliga signaler från politikerna, säger han.

– Det är som ett att byta från höger- till vänstertrafik och sen köra lite i mitten. Det bli oroligt för spararna.

Han säger att skattehöjningen är ett sätt för Vänsterpartiet att vinna på en så kallad “slipsskatt”.

– De vill kunna stå i SVT Debatt och säga att de har höjt skatterna för en ojämställd förmögenhetsfördelning. Sanningen är att höjningen slår mot deras egna väljare, som nog är är i störst behov av ett förmånligt sparande. ISK är till för vanliga Svenssons.

– Det är litegrann som Miljöpartiets kolfråga. Man vill förstärka den politiska -ismen.

Claes Hemberg säger att en skattehöjning skulle elda på bolånekarusellen. Med fortsatta ränteavdrag men högre trösklar till kapitalsparande ökar risken för en lånebubbla.

-Man skulle tjäna många fler miljoner på att slopa ränteavdraget, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.