Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hemligt avtal säkrade Nuon-affären

2014-04-04 12:38
Vattenfalls vd Lars G. Josefsson, vänster, skakar hand med Nuons vd Oystein Loseth 2009. Foto: Scanpix

När Vattenfall köpte Nuon lovade bolaget i hemlighet att investera närmare 80 miljarder kronor i Nederländerna _ utöver köpet, enligt tidningen Fokus.

Enligt Vattenfall var det bara en affärsplan.

Enligt Fokus källa, som jobbade med affären, var avtalet bland annat orsaken till byggandet av helt nya gaskraftverket Magnum, som har kapacitet att producera el till uppemot två miljoner hushåll men som i dag nästan inte körs alls eftersom gaskraft har blivit olönsamt.

"Bland annat lovade vi att bygga tre block i gaskraftverket Magnum. Bara det kostade 20 miljarder", säger källan.

Mikael Kramer, som var chef för företagsförvärv på Vattenfall vid tiden för affären, bekräftar för Fokus att det finns ett hemligt tilläggsavtal med omfattande investeringsplaner, och där Vattenfall lovade att bibehålla sysselsättningen på Nuon, men han säger samtidigt att innehållet är konfidentiellt.

Men enligt Mikael Petrovic Wågmark, nordisk presschef för Vattenfall, handlar det inte om något hemligt avtal utan en affärsplan som var en del av affären och beskriver möjliga investeringar.

– Men en förutsättning i planen är att alla beslut ska fattas på kommersiella grunder. Investeringsbeslutet kring Magnum är taget för ett antal år sedan när man trodde att gas skulle ha en framtid, säger han till TT.

Att affärsplanen skulle vara en förutsättning för att köpet skulle genomföras är dock en feltolkning, enligt Mikael Petrovic Wågmark. Vissa projekt som fanns med i affärsplanen har inte förverkligats på grund av att det inte har funnits kommersiell grund, enligt honom.

Vattenfall är övertygade om att styrelsen har fått se affärsplanen, men vet inte om ägarrepresentanten i styrelsen i sin tur tog det vidare till departementet.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom