Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hemnet: "Anmärkningsvärt" högt bostadsutbud

2018-07-30 15:08
Bostadsrätter på Lindhagensterassen på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Trots bortplockade osålda bostäder ligger utbudet på bostadsannonssajten kvar på höga nivåer.

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet under förra veckan var 30 procent högre än under samma period förra året, vilket är inom samma spann som det legat på sedan månadsskiftet maj/juni.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Hemnets talesperson Staffan Tell uppger till Direkt att Hemnet hade räknat med mer aktivitet under sommaren eftersom en stor del av det som tidigare plockats bort från Hemnet inte var sålt.

– Vår teori var att det skulle komma tillbaka under sommaren. Man kan förstås fråga sig om det är den varma sommaren som haft påverkan på bostadsmarknaden, men det är ren spekulation, säger Staffan Tell.

Det var under denna period förra året som utbudet började ticka uppåt på årsbasis, berättar Staffan Tell vidare.

– Sen började det ticka upp till som mest 116 procent högre (jämfört med föregående år reds anm). Vi kan inte förvänta oss att det blir samma utveckling i år, men även om vi skulle ligga runt noll skulle det vara anmärkningsvärt i och med de höga nivåerna förra året, säger han.

Under de två föregående veckorna var utbudet 37 procent högre.

Det som stack ut i månadsutfallet enligt Staffan Tell var Stockholms innerstad, sett till att där var utbudet "bara" 15 procent högre. Men jämfört med motsvarande period för 2016 var utbudet i år ändå 25 procent högre och jämfört med 2015 var årstakten 32 procent högre.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom