Hernander: ”Bra läge i Millicom”

John Hernander tror att SEB kommer att gynnas av sin exponering mot företags­kunder när konjunkturen vänder uppåt.

Vad är idén bakom den här fonden?

– Det är fond där vi vill jobba med en hög aktiv risk. Det är inte en Ucits-fond, vilket innebär att vi kan ta en större position i de idéer som vi tror på. Fonden placerar i huvudsak i svenska aktier men kan ha upp till 25 procent i övriga nordiska marknader. Vi är makroagnostiker och jobbar helt med stockpicking utan någon bestämd sammansättning mellan olika sektorer eller länder.

Ni hade en bra utveckling i fjol. Vad bidrog mest?

– Vi hade bland annat ett innehav i Meda som blev uppköpt. Vitrolife var en annan vinnare. Men det handlar även om vad man väljer bort, vi hade till exempel en stor undervikt i Ericsson och inget i H&M under året.

Har ni tagit in några nya bolag i port­följen under året?

– Vi har bland annat investerat i ett norskt bolag, TGS, som är ledande inom geo­fysik och seismiska mätningar. Scenariot var att vi trodde på ett stigande oljepris, vilket till slut kommer att trigga oljebolagen att ­försöka öka produktionen. Och det första steget i den processen är att man gör seismiska undersökningar av de potentiella fälten, det gynnar ett företag som TGS.

Något som fått lämna portföljen?

– Innehavet i JM har vi sålt, eftersom vi kände en viss oro för hur marginalerna kommer att utvecklas. Det man bygger på nu är framför allt en landbank som man köpt ­under de senaste 3–6 åren. När den sinar kommer det att handla om betydligt högre markpriser för deras byggprojekt.

Ni äger SEB, där ett vd-byte är på gång. Vad tycker ni att den nya vd:n ska ta tag i?

– Det kommer att vara en viss utmaning att vara bank-vd framöver. Bankerna har kunnat höja marginalerna under räntenedgången och den stora frågan är vad som kommer att hända på marginalsidan när räntorna nu börjar vända uppåt igen. Det finns också många utmanare i form av nischbanker som vill kapa åt sig bitar av marknaden, samtidigt som det finns stora behov av investeringar på it-sidan för att möta den digitala utvecklingen. Vi har undervikt mot banksektorn, men när det gäller SEB tror vi att de – relativt andra banker – kommer att gynnas av sin stora exponering mot företagskunder när konjunkturen vänder uppåt.

Vad tror du om börsutvecklingen i år?

– Jag tror på en fortsatt volatil miljö. I den positiva vågskålen ligger utvecklingen i USA där Trump verkar vara inställd på att ­bedriva en tillväxtvänlig politik. Genomför han de skattesänkningar som han flaggat för kommer det att innebära en enorm boost för amerikanska företag och även europeiska som har verksamhet i USA. Hans politik kan också föra med sig att det blir en bättre utveckling för den globala tillväxten i allmänhet, och vissa tillväxtmarknader, i synnerhet de med stor råvaruexport. I den negativa vågskålen ligger den politiska osäkerheten i Europa, med val i bland annat Frankrike och Tyskland och den brittiska Brexit-processen. Det gör att det är jättesvårt att sia om var vi landar när året är slut.

Är det något portföljbolag som du ­hoppas särskilt på i år?

– Jag tror att det finns goda förutsättningar för en bra utveckling för Millicom. Bolaget har tyngts av valutaeffekter på många av sina marknader, men där tror jag på en mer stabil utveckling i år. En annan faktor som gynnar Millicom är att en mindre andel av deras omsättning utgörs av den traditionella affären, alltså röstsamtal och sms, och en större andel är datatrafik, vilket bör kunna hjälpa till att vända den för tillfället svaga tillväxten.

 

Text: Erik Aronsson

John Hernander

Förvaltar: Nordea Swedish Ideas ­(tillsammans med Filippa Gerstädt).

Förvaltat kapital: Cirka 2,6 miljarder kronor.

Utveckling 2016: +14,4 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco