Hetaste frågorna på SCA-stämman

Klockan tre i eftermiddag inleds årets mest uppmärksammade stämma - SCA:s bolagsstämma 2015. En rad frågor ska behandlas, bland annat om ledamoten Anders Nyrén ska få förnyat förtroende efter alla skandaler som skakat industribolaget på senare tid.

Under ledning av advokaten Eva Hägg ska SCA hålla bolagsstämma på Stockholm Waterfront i Stockholm klockan 15.00 på onsdagseftermiddagen.

Intresset är stort. Hur många journalister som har ställt sig på SCA:s lista – för att få en plats på stämman – vill SCA däremot inte uppge.

Ett antal frågor ska avhandlas under stämman. En av de mest intressanta är punkt 8c på dagordningen (se faktaruta nedan). Den handlar om ansvarsfrihet för styrelse och vd. För att ansvarsfrihet  ska beviljas krävs att minst 90 procent av aktieägarna röstar för.

Punkt 11 är även den av stort intresse. Den handlar om ersättningarna till bolagets styrelse.

Enligt valberedningens förslag ska arvodet per år uppgå till 700 000 kronor till varje styrelsemedlem och 2,1 miljoner kronor till ordförande.

Till ordförande föreslås för övrigt Pär Boman. Valberedningen föreslår även omval av styrelseledamöterna Rolf Börjesson, Leif Johansson, Bert Nordberg, Anders Nyrén, Louise Julian Svanberg och Barbara Milian Thoralfsson samt nyval av Annemarie Gardshol och Magnus Groth.

Styrelsen har själva utvärderat SCA:s program för rörlig ersättning och kommit fram till att ”både det kortsiktiga och det långsiktiga programmet utformats på sådant sätt, att de bidrar till uppnåendet av koncernens finansiella mål samt till ett ökat värde för bolagets aktieägare”.

Ovan nämnda förslag till styrelsens sammansättning är också en het potatis och behandlas i punkt 12 på dagordningen.

Det är framförallt omvalet av Anders Nyrén som står i fokus. Det var han som i rollen som ordförande för SCA:s revisionsutskott godkände Sverker Martin-Löfs alla flygresor med bolagets privatjet. Resorna har kostat aktieägarna närmare 10 miljoner kronor under fem år, enligt SvD. Anders Nyrén har även själv nyttjat SCA:s plan, bland annat i samband med finalen i fotbolls-EM i Kiev tillsammans med sina barn, enligt tidningen.

I valberedningen ingår för övrigt Carl-Olof By, AB Industrivärden (ordförande), Håkan Sandberg, Handelsbankens Pensionsstiftelse, Yngve Slyngstad, Norges Bank Investment Management, Caroline af Ugglas, Skandia, och Sverker Martin-Löf, avgående styrelseordförande i SCA.

Urval ur dagordningen på SCA-stämman

—-

7. Anförande av styrelsens ordförande och av verkställande direktören. Se livesändningen här

8. Beslut om:

a) fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen samt koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen,

b) dispositioner beträffande bolagets vinst enligt den fastställda balansräkningen och avstämningsdag för utdelning,

c) ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktören.

—-

11. Beslut om arvoden åt styrelsen och revisorn.

12. Val av styrelseledamöter, styrelsesuppleanter och styrelseordförande.

13. Val av revisorer och revisorssuppleanter.

14. Beslut om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare.

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.