Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hexagons vd i rätten i dag

2017-10-30 07:10
Ola Rollén, vd för Hexagon. Foto: Jörgen Appelgren

I dag inleds rättegången mot börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén i Oslo tingsrätt. Rollén misstänks för insiderbrott och riskerar uppemot sex års fängelse.

Rättegången kommer att pågå under en månad.

Åklagarens linje är att Rollén har utnyttjat sin kunskap om en kommande emission av aktier i det norska biometribolaget Next hösten 2015, där han själv var part.

Bara dagar innan emissionen offentliggjordes köpte Hexagon-vd:n via sitt privata bolag baserat på Cypern stora aktieposter i Next på börsen.

När emissionen blev känd sköt Nextaktien i taket, och Rollén tjänade stora summor.

Enligt Marianne Bender, chefsåklagare vid norska Ekobrottsmyndigheten, är bevisläget gott.

– För att kunna åtala någon i Norge så måste vi vara övertygade om att vi kan bevisa att han har gjort det han är åtalad för. Utöver det vill jag inte kommentera bevisen i media.

Rollén riskerar fängelsestraff för aktieaffären. Straffet för insiderhandel i Norge är fängelse i max sex år.

Beslutet att åtala Rollén togs i mars i år. Han häktades i oktober förra året men släpptes ur häktet en vecka senare.

Rollén själv svär sig fri från att ha gjort något olagligt och styrelsen säger sig fortsatt ha fullt förtroende för Rollén. Förutom huvudägaren själv, Melker Schörling, står även några av övriga ägare, fondbolaget Robur och statliga Första AP-fonden, bakom Rollén. Han har fortsatt som vd för Hexagon trots den förestående brottmålsrättegången.

Enligt Rolléns advokat Christian B Hjort bygger anklagelserna på ett missförstånd. Enligt försvaret har det inte funnits någon insiderinformation i det här fallet.

– Ola Rollén bestrider anklagelserna. Han vill göra gällande att han inte hade någon information innan marknaden hade kännedom om den. Han hade inte kunskap om de förhållanden som Økokrim (norska Ekobrottsmyndigheten) anser vara insiderinformation.

Hjort anser att de faktiska och rättsliga förhållandena talar till Rolléns fördel.

– Han borde bli frikänd.

Christian B Hjort är en välkänd advokat i Norge. Han har tidigare försvarat skidstjärnan Therese Johaug som blev fälld för dopning i augusti.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom