Hisstillverkarna riskerar källarplan

Världens största hisstillverkare spår att sötebrödsdagarna på världens största marknad - Kina - kan vara ett minne blott.

I fjol köpte Kina 600 000 hissar. Det är all time high. Nästa år spås beställningarna falla till 500 000 stycken, enligt Philippe Delpech, vd för världens största hisstillverkare Otis. Han tror att marknaden kan stabiliseras något 2017. Det rapporterar Bloomberg.

– Det största hotet för hisstillverkarna är en inbromsning i den kinesiska efterfrågan, säger Johnson Imode och Mustafa Okur, analytiker på Bloomberg.

För att kompensera för den vikande hissmarknaden i Kina har Otis i stället börjat öka investeringarna i Japan. Där planerar bolaget att anställa runt 20 nya ingenjörer, en ökning med cirka 50 procent från dagens nivå. Men att efterfrågan på hissar ska rekylera upp till 2014 års rekordnivåer tror bolaget inte är särskilt troligt.

– Det händer nog aldrig, säger Philippe Delpech till Bloomberg.

I juni 2015 tog bygghissbolaget Alimak klivet in på Stockholmsbörsen till introduktionskursen 93 kronor. I början av september rekommenderade Affärsvärlden köp av aktien med en riktkurs på 122 kronor under de tolv närmaste månaderna. Aktien står i skrivande stund i drygt 90 kronor.

Affärsvärlden rekommenderade även köp av den finska hisstillverkaren Kone i september 2014. Aktien nådde därefter en bra bit över målkursen på 38 euro. I maj tidigare i år bytte Affärsvärlden fot och rekommenderade sälj. Aktien föll därefter tillbaka till 32 euro i slutet av september men har sedan rekylerat upp till drygt 40 euro.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.