Hit flyr investerarna efter Paris-attackerna

Investerare rusar mot tillgångar som uppfattas som säkra efter helgens attentat i Paris, skriver CNBC.

Guldpriset steg med 1 procent på måndagen efter att 316 miljoner dollar – eller omkring 3 000 poster – bytt händer under de första tio minuternas handel. Det är nästan tio gånger så mycket som genomsnittet de senaste två månaderna, enligt beräkningar av Reuters.

Även andra metaller som silver, platina och palladium steg över 1 procent.

Euron såldes i stora kvantiteter efter attackerna och föll med nästan 1 procent mot den japanska yenen till den lägsta nivån sedan april. DBS Group Research säger att fallet mot yenen avspeglar att investerarna hellre flyr mot säkerheten i denna valuta än den andra valutan som vanligtvis betraktas som en säker hamn, den schweiziska francen, detta på grund av Schweiz närhet till Frankrike.

Euron föll även mot dollarn till den lägsta nivån på sex månader.

Oljepriset, som brukar stiga när investerare är nervösa, klättrar inte lika mycket som det kunde ha gjort, på grund av svaga fundamenta. Priset brukar annars även stiga vid ökad geopolitisk risk i Mellanöstern.

– Geopolitisk risk talar snarare för höjda oljepriser, men man kan alltid säga att attackerna nu sätter igång en mer samlad respons mot IS som så småningom avlägsnar en del av risken, vilket i sin tur betyder att det antagligen trycker ner oljepriset, säger vd:n för energikonsulten JBC Asia, Johannes Benigni, till CNBC.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.