Högre minimilöner för bankanställda

Ett nytt kollektivavtal inom bankområdet har tecknats.

Förhandlingarna började redan i oktober i fjol och på onsdagen kunde ett nytt avtal skrivas mellan Bankinstitutens Arbetsgivarorganisation (BAO) och Finansförbundet.

”Det har varit tuffa förhandlingar och vi är nöjda över att vi till slut lyckades komma överens”, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet i ett pressmeddelande.

Avtalet omfattar runt 40 000 bank- och finansanställda och innehåller bland annat ett nytt löneavtal med höjda minimilöner. Tidigare låg minimilönerna på 14 200 kronor i månaden men har nu höjts till 18 000 kronor.

– Minimiläget trycker upp hela löneläget. Det är vi väldigt glada för, säger hon i en videointervju på Finansförbundet.se.

Även Civilekonomerna, Jusek och Sveriges Ingenjörer har tecknat ett nytt kollektivavtal inom bankområdet.

Några andra nyheter i kollektivavtalet är att förbunden nu får tillgång till partsgemensam lönestatistik, vilket gör det lättare för de lokala akademikerföreningarnas möjlighet till uppföljning av löneprocessen.

Det blir även ökade möjligheter för CSN-berättigade studenter att bibehålla visstidsanställning efter avslutade studier.

Avtalet mellan BAO och Finansförbundet i korthet

  • Kollektivgarantin innebär att det totala löneutfallet för Finansförbundets medlemmar på ett företag ska uppgå till minst 50 procent av det totala löneutfallet för alla anställda inom BAO-området.
  • Individgaranti som garanterar att den enskilda medlemmen under en treårsperiod får löneökningar på minst 600 kronor plus ett procentuellt tillägg på lönen som motsvarar 1/9 av den kollektiva lönegarantin.
  • Höjning av minimilöner. Från 14 200 till 18 000 kronor för de som fyllt 18 år. Från 17 600 kronor till 20 000 kronor för de som fyllt 21 år.
  • Lika Lön-projektet fortsätter och utvidgas till att omfatta även likvärdiga arbeten
  • Tillsvidareavtal. Avtalet kan tidigast sägas upp per den 1 januari 2018.

(Källa: Finansförbundet)

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco