Högre utdelning väntas i Intrum Justitia

Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia väntas rapportera en rekordhög nivå av portföljköp för det fjärde kvartalet 2016 och drygt 11 procents höjning av utdelningen. Detta i väntan på det förmodade samgåendet med Lindorff under innevarande år. Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför torsdagsmorgonens bokslut.

Enligt SME Direkts konsensusprognos väntas Intrum redovisa ett rörelseresultat om 448 miljoner kronor för det gångna årets sista kvartal (385). Intäkterna väntas ha ökat från det fjärde kvartalet 2015 till 1.544 miljoner (1.396).

”Vi bedömer att kredithanteringsdelen (CMS) visar en signifikant marginalförbättring från året före då det fjärde kvartalet 2015 påverkades av en justering av interna intäkter”, skriver Swedbank i en analys.

Enligt SME Direkt bedöms rörelsemarginalen inom divisionen ha förbättrats med 2,5 procentenheter till 26,5 procent medan divisionens rörelseresultat väntas ha stigit till 299 miljoner kronor (278). Även inom segmentet finansiella tjänster väntas rörelseresultatet ha förbättrats från året före. Swedbank skriver att ökningen väntas komma till följd av tidigare positiva investeringsaktivitet, även om marginalen väntas ha krympt.

Intrum Justitia har under en rad kvartal talat om att det råder en prispress på marknaden för köpta fordringar men som mer än väl kan kompenseras av en ökad volym med portföljköp. För det väntas investeringarna i köpta fordringar ha uppgått till 1.174 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

”Det fjärde kvartalet kan komma att visa en ny rekordnivå av investeringar”, skriver Handelsbanken och hänvisar till stöd från det annonserade köpet av en ungersk portfölj om 600 miljoner kronor.

För helåret 2016 väntas Intrum Justitia redovisa en 18-procentig ökning av vinsten per aktie till 18:76 kronor, mot ett mål om minst 10 procents tillväxt. Utdelningspolicyn är att i genomsnitt över tiden dela ut minst hälften av nettovinsten till aktieägarna. För 2016 väntas 49 procent, eller 9:18 kronor per aktie, att delas ut enligt SME Direkt. Det kan ställas mot 8:25 kronor respektive 52 procent 2015.

Det stora spörsmålet rörande Intrum Justitia är dock det förväntade samgåendet med Lindorff under detta år, vilket trycker upp skuldsättningen kraftigt och resulterar i engångskostnader. Bolaget ser dock en stor potential för en ökad vinst per aktie på sikt, bland finansmarknadsaktörer och analytiker är det dock spridda skurar bland åsikterna. Swedbank och Handelsbanken ser bättre potential än SEB.

”Vi håller med Intrum om att det finns signifikanta synergier i sammanslagningen med Lindorff och ur det perspektivet är affären vettig. Däremot hade det varit vettigare för Intrum att ha varit mer aggressivt i köpen av portföljer direkt på marknaden i stället för att köpa ett företag som bjudit över dem själva under de senaste åren”, skriver SEB i en analys.

Intrum Justitias bokslut väntas klockan 7 på torsdagen den 26 januari med en telefonkonferens två timmar senare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco