”Hoist värderas för lågt”

Per Trygg, som förvaltar SEB Sverigefond Småbolag, om bolagen som fått lämna och de aktier som ser intressanta ut.

Beijer Ref har varit ett innehav som ni har haft länge i portföljen. De gynnades väl av en varm sommar förra året, vad tror du om bolaget på sikt?

– En varm sommar gynnar dem på marginalen, men framför allt har de ett bra track record på att växa sin affär, inte minst med kompletterande förvärv. Strukturellt gynnas de av en ökad efterfrågan på mer energisnåla produkter. Dessutom används fortfarande kylaggregat med köldmedium som måste bytas ut av miljöskäl. Generellt är Beijer Ref en ledande aktör inom industriell kyla, och bolaget har haft en fantastisk utveckling med stark vinsttillväxt. Och framtidsutsikterna är fortsatt goda. Att det inte finns någon riktigt stor konkurrent innebär också att de kan växa genom att göra fler förvärv.

Ni har lämnat byggbolaget NCC, varför då?

– Det har varit en rad besvikelser i NCC:s rapportering och resultatutveckling, vilket har belyst projektrisken i verksamheten, inte minst i Norge. Det är väldigt stora projekt som bolaget har gett mer eller mindre fast pris på, men i slutändan har det blivit stora resultatavvikelser. Det är många gånger hård konkurrens om projekten och då har du inte så stora marginaler för fel. Det är svårbedömt, man vet inte hur det kommer att utveckla sig.

Husqvarna är inte heller kvar?

– Husqvarna har de senaste åren genomgått en omstruktureringsresa där förbättringarna till stor del reflekteras i värderingen. Det är ett fall där man får skilja på aktien och företaget. Husqvarna har gjort en bra omstrukturering, men på börsen har man också fått betalt för det, och vi har hittat andra alternativ.

Nibe har hängt med länge och är fondens största innehav. Vilka är de största utmaningarna Nibe står inför i dag?

– Nibe har varit en fantastisk investering. En utmaning är att bolaget är betydligt större i dag, vilket per definition gör det lite svårare att växa. Vår bedömning är dock att kombinationen av en duktig ledning och fortsatt stark strukturell efterfrågan på bolagets produkter borgar för fortsatt goda tillväxtsmöjligheter. Även här handlar det om en strukturell efterfrågan av klimatsmarta alternativ när man vill värma upp eller kyla ner hus på ett mer effektivt sätt. Vi gillar fördelaktiga strukturella trender. Man får gratistillväxt, i kombination med att bolagen, i det här fallet Nibe, kan göra förvärv och integrera dem på ett bra sätt. Nibe verkar också ha en fin företagskultur och ledarskapskultur, det finns en stolthet på bolaget.

Hoist är ett innehav som ni har ökat i, de har knappast haft medvind, vare sig på börsen eller i media. Hur resonerar ni där?

– Hoist är en bank och fick ändrade kapitaltäckningskrav på sina köpta förfallna krediter, vilket innebär att det blir svårare för dem att få bra avkastning på kapitalet. Men vi bedömer att Hoist borde kunna utvecklas väl på en växande marknad för förfallna krediter i kombination med potential i ökad operationell effektivitet. Den underliggande marknaden för förfallna krediter växer fortfarande snabbt och vi tycker att värderingen är låg i förhållande till bolagets vinstpotential.

Teknikhandelskoncernen Addtech har stigit över 60 procent i år, börjar den inte bli lite väl dyr?

– Addtech består av cirka 130 olika bolag som både har egna produkter och som distribuerar andras produkter. Det finns en kultur av att hela tiden göra förvärv och organisationen är väldigt decentraliserad. De har ett tänk att varje enhet ska förtjäna att göra förvärv, vilket leder till att förvärven görs i de enheter som har bevisat sig lönsamhetsmässigt. Addtech har haft en mycket bra förmåga att leverera god vinsttillväxt under lång tid vilket premieras i värderingen av bolaget. Vår bedömning är att bolaget har fina förutsättningar att fortsätta växa vinsterna på samma sätt. Sannolikt har de låga räntenivåerna bidragit till den högre värderingen, något som såklart även gäller börsen som helhet men tillväxtbolag i synnerhet.

Per Trygg

Förvaltar: SEB Sverigefond Småbolag

Förvaltat kapital: 10 miljarder kronor.

Utveckling i år: +26,4 procent.

3 år: +62,1 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience