Höjda vinstmultiplar efter rapporterna

Med stigande aktiekurser och fler vinstprognoser som justeras ned än upp av analytikerna har p/e-talen för Stockholmsbörsens mest omsatta bolag skruvats upp efter rapporterna för tredje kvartalet.
Höjda vinstmultiplar efter rapporterna - penna-papper-aktier-700_binary_6976066.jpg

Affärsvärldens sammanställning av prognosjusteringar för bolagen i OMX 30 (29 bolag, Atlas Copco har med både a- och b-aktier) efter rapporterna för tredje kvartalet visar att vinstprognoserna har justerats ned för 13 bolag och upp för 11 medan tre bolag är oförändrade, räknat på genomsnitt för vinst per aktie (ex extraordinära poster) 2020.

Största nedjusteringarna har några av de mest konjunkturkänsliga bolagen, SSAB:s vinstsnitt är ned 17 procent och Volvos 9 procent. Bland uppjusteringarna märks framför allt Boliden, som slog förväntningarna i tredje kvartalet, då högre priser kompenserade produktionsstörningar, med runt 11 procent och Ericsson, som höjde försäljningsmålet för 2020, med nära 8 procent.

Eftersom kurserna generellt stigit på börsen sedan före rapporterna har p/e-talen ökat, snittet för de 29 mest omsatta bolagen ligger nu på drygt 16 att jämföra med knappt 15 före rapporterna. SCA har justerats upp mest, till stor del en följd av en kommande uppvärdering av skogstillgångarna, aktien värderas nu till nära 22 gånger 2020 års vinst mot 18 före rapportperioden. Andra bolag som fått påtagligt högre vinstmultiplar är Alfa Laval, Getinge, Hexagon och Sandvik.

För 2021 är det också fler ned- än uppjusteringar av vinstprognoserna, 11 mot 10. Det genomsnittliga p/e-talet är upp från 13,7 till 14,9.

 

Störst ökning, prognos 2020 (vinst per aktie)

  1. Boliden +11%
  2. Ericsson +8%
  3. Getinge +6%

 

Störst sänkning, prognos 2020 (vinst per aktie)

  1. SSAB -17%
  2. Volvo -9%
  3. ABB -7%

Källa: Factset

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.