Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Höjningens förlorare

2008-09-04 12:50

Efter Riksbankens räntehöjning vände börsen ner. Särskilt en sektor tillhör de stora förlorarna på beskedet.

Ett stigande oljepris höll tillbaka sentimentet samtidigt som fastighetsbolagen utmärkte sig på nedsidan efter Riksbankens räntehöjning.

Klockan 13.15 var OMXS30 0,6 procent lägre till noteringen 875,1. Omsättningen uppgick till 6,4 miljarder kronor. Indexet har den senaste tiden haft relativt stora rörelser under handelsdagarna men är endast 2 procent upp på en månad.

- Det som antagligen krävs för att vi ska få någon meningsfull rörelse uppåt är att vi får ned inflationen och centralbankerna börjar sänka räntorna i Europa samtidigt som det blir en uppvärdering av vinsterna i industrin. Idag har vi väldigt låga värderingar och för att de ska stiga till lite mer normala nivåer krävs det nog att det börjar hända något på korträntorna, säger Rickard Askehed, aktiestrateg på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt en aktiechef som DI pratat med är det framförallt konsumtionsbolagen som är börsens stora förlorare efter Riksbankens räntehöjning.

- Det är klockrent att en snabb avkylning kommer att synas i en lägre konsumtion och det får relaterade bolag känna av, säger Ronny Jacobsson, aktiechef på Swedbank till di.se.

Det som höll tillbaka sentimentet i Europahandeln var bland annat att oljepriset rekylerat upp för första gången på fem dagar. Råolja med leverans i oktober kostade vid 13-tiden åter över 110 dollar per fat på Nymex.

- Oljepriset har varit den mest dramatiska faktorn under en period. Det är en råvara som inverkar på vårt beteende och dessutom så påverkar den inflationen så det är inte konstigt att det är i fokus. Volatiliteten i oljepriset har också varit extrem och det bör inte fortsätta då det är orimligt att ha ett oljepris som går upp och ned med 20 procent i månaden. Just nu är volatiliteten hög och vi har haft ett fall från 147 ner till under 110 och det är inte förvånande om det rekylerar upp lite, men den långsiktiga positiva trenden har definitivt brutits, säger Rickard Askehed.

Fastighetsbolagen handlades ned på Stockholmsbörsen efter att Riksbanken höjt reporäntan med 25 punkter till 4,75 procent. Räntebanan justerades samtidigt ned och pekar på att reporäntan kommer att vara 4,6 procent under tredje kvartalet 2009, att jämföra med 4,9 procent i juli-rapporten.

- Kortsiktigt så påverkar det inhemska bolag negativt som fastighetsbolag och i viss mån konsumtion medan beskedet på längre sikt var positivt då Riksbanken genom sänkningen av räntebanan indikerar lägre räntor. För bankerna är det negativt att vi får högre korträntor i relation till långräntorna men de är redan så nedpressade att det i det här läget inte borde påverka då marknaden är betydligt mer orolig för andra faktorer, säger Rickard Askehed.

Kungsleden som är ett av de fastighetsbolagen med störst belåning tappade 3,3 procent till 49:10 kronor, Wallenstam sjönk med 2,8 procent till 102:50 kronor och Castellum var 2,3 procent lägre till 65:25 kronor.

Sandvik var oförändrad till 81:50 kronor. Aktien återhämtade en initial nedgång sedan bolaget inlett sin kapitalmarknadsdag. Sandviks vd Lars Pettersson säger till Nyhetsbyrån Direkt att drygt två månader in i det tredje kvartalet så har det inte sett någon större förändring i efterfrågan.

Även Volvo B klarade sig något bättre än verkstadssektorn i övrigt genom att endast backa 0,3 procent 72:50 kronor. Preliminära orderingångssiffror från ACT Research blev offentliga på onsdagskvällen och nettoorderingången för tunga lastbilar i Nordamerika visade på en uppgång med cirka 11 procent i augusti jämfört med samma månad 2007.

Det amerikanska lastvagnsbolaget Navistar steg med 11 procent i efterhandeln i New York på onsdagen sedan bolaget i samband med sin rapport gjort en kraftig prognoshöjning för resultatet under det brutna räkenskapsåret som löper till och med 31 oktober. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med har dock svårt att dra några direkta paralleller med Volvo utan hänvisar mycket av Navistars prognoshöjning till försäljning av militär utrustning.

Olja och gas var en av de sektorer som gick bäst på Stockholmsbörsen med stöd av det stigande oljepriset. West Siberian hade en uppgång på 2,2 procent till 7 kronor och PA Resources avancerade 2,4 procent till 42:50 kronor.

Teliasonera sjönk 1,9 procent till 47 kronor tyngd av att Handelsbanken Capital Markets sänkt sin rekommendation för Teliasonera från öka till minska.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom