Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hollande: EU måste harmonisera bolagsskatt

2013-05-23 06:13

EU måste harmonisera EU-ländernas bolagsbeskattning så att företag inte kan undgå skatt genom skatteplanering. Det sade Frankrikes president Francois Hollande vid en presskonferens efter EU-toppmötet på onsdagen.

"Företag kan etablera sig var de vill i Europa. Men skattereglerna måste vara harmoniserade så att företagens beslut inte baseras på var de kan optimera sin skatt", sade han.

"Vi kan inte acceptera att vissa företag flyr från att betala skatt idag på legala sätt", fortsatte Francois Hollande.

Tyska förbundskanslern Angela Merkel var dock något försiktigare vid sin presskonferens. På en fråga om Irland måste reformera sitt skattesystem för att undvika aggressiv skatteplanering sade hon bara att toppmötet inte hade diskuterat några sådana åtgärder.


"Men vi har skickat en tydlig signal mot skatteundandragande", sade hon.

Brittiske premiärministern David Cameron sade att toppmötet enades om att driva på för att den nya internationella standarden ska bli informationsutbyte mellan skattemyndigheter.

"För att hjälpa myndigheterna finns den nya standarden, så att de kan få information om vem som verkligen kontrollerar det ena eller det andra företaget", sade han.

Beträffande EU:s sparandedirektiv för privatpersoner sade Francois Hollande att EU kommer att anta det - "oavsett vad som händer".

Frankrike kommer inte att acceptera att förhandlingarna om direktivet underordnas EU:s förhandlingar med Schweiz om utbyte av skatteinformation, sade han.

Luxemburg och Österrike har krävt en sådan koppling till EU:s förhandlingar med Schweiz för att försäkra sig om att landet inför likvärdiga åtgärder.

Möjligheten att driva igenom en rad skattefrågor i EU har förändrats helt på senare tid, sade EU-toppmötets ordförande Herman Van Rompuy.

"Det finns en ny kraft i dem som inte går att jämföra med tidigare", sade han.
Förändringen beror på den ekonomiska krisen och budgetåtstramningarna.
"Det har skett ett verkligt genombrott", sade han.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom