Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Holmgren: "Signalerar att toppen är nådd"

2017-10-12 10:17

Att inflationen i september var lägre än väntat, efter fem månader i rad med överraskningar på uppsidan, stödjer tidigare bedömning att inflationen nu toppar och kommer att vända ned under 2 procent framöver.

Det säger Olle Holmgren, ekonom vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt i en kommentar till svensk KPI-statistik på torsdagen.

"Efter fem uppåtöverraskningar i rad blev inflationen nu lite lägre än väntat. Det beror framför på att klädpriserna ökade klart mindre än väntat. Vi trodde tidigare att detta skulle bli toppen på inflationscykeln för den här gången och att inflationen ska vända ned. När den nu kommer ut oväntat lågt ökar sannolikheten för att så också blir fallet", säger han.

Han tillägger att det dock verkar som om tjänsteinflationen fortsatt att stiga något.

"Det finns ändå ett visst underliggande inflationstryck, men det ser inte ut som om inflationen kommer att förbli över 2 procent, utan snarare bli lite under 2 procent det närmaste året", säger Olle Holmgren.

Efter att alltså ha överraskat på uppsidan i fem månader i rad kom inflationen i september in lägre än vad både Riksbanken och marknaden räknat med. KPIF-inflationen låg kvar på 2,3 procent och KPI-inflationen på 2,1 procent. Väntat enligt SME Direkts enkät var fortsatta uppgångar till 2,5 respektive 2,3 procent. Riksbanken låg en tiondel lägre i sin prognos för KPIF.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom