Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hon styr Swedbank <br></br>- åtminstone i teorin

2009-04-03 09:10

Som ordförande i Folksam Liv kontrollerar den förra kommunalpolitikern Nina Jarlbäck Sveriges fjärde största bank.

Till vardags hittar vi Nina Jarlbäck på Kooperativa Förbundet (KF) nära Stadsgårdskajen i Stockholm. Där har hon varit ordförande på heltid sedan år 2002. Hon är även ordförande för Kooperation utan Gränser/Vi-skogen. Dessutom är hon styrelseledamot i Riksbyggen och KF Invest.

Nina Jarlbäck föddes i Danmark, men flyttade till Sverige när hon var tio år. Hon kan dock fortfarande prata danska. Hon började sin karriär med 15 år som biträde på Domus i Eskilstuna innan hon blev S-märkt kommunalråd där i 20 år. Hon satt även en kort period i riksdagen på 1980-talet. Men det är på lokalplanet hon är stor, faktiskt kändis.

Hon avtackades som lokalpolitiker med en skottkärra fylld med växter och blinkande rödljus i framänden, enligt tidningen Folket. Men med tanke på alla hennes uppdrag är det tveksamt om hon har hunnit odla sitt trädgårdsintresse. Hon bor dock fortfarande kvar i Eskilstuna och pendlar till Stockholm.

Trots att hon är van vid medier, har varit i maktens centrum länge och nu väger tyngre än någonsin i näringslivet vill hon inte låta sig intervjuas. Efter flera påstötningar från Affärsvärlden meddelade hon till slut i onsdags att hon "avstår" från en intervju och hänvisar till Folksams vd Anders Sundström.

Kanske har det att göra med att E24 samma dag avslöjade att hon har dubbla arvoden och får pension från KF, trots att hon inte är anställd, utan ordförande. I fjol fick hon, inklusive avsättning till pension, över 1 miljon kronor från KF, enligt E24.

Frågan är hur länge hon kan gömma sig bakom Anders Sundströms rygg. Våra frågor är fortfarande obesvarade:

Vem kom med förslaget att garantera Swedbanks nyemission och dessutom låna ut 925 miljoner kronor till Sparbanksstiftelserna?

Hur lång tid utreddes beslutet i Folksam Livs styrelse?

Har hon tillräcklig kompetens att fatta beslut om en investering på 4 miljarder kronor i Swedbank, Sveriges mest riskfyllda bank?

_________________________________________________________________________

Nina Jarlbäck

Ålder: 62.

Makt över: Swedbank, Folksam Liv, KF.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom