Hoppfullhet inför ny regering i Grekland

Under söndagen fick Grekland en ny regering som leds av Kyriakos Mitsotakis.

Med egen majoritet är förhoppningarna stora att de skall infria sina vidlyftiga vallöften och sätta fart på tillväxten. Skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Den nya regeringen ledd av Kyriakos Mitsotakis har lovat att stärka ekonomin, sänka skatterna från 28 procent till 20 procent och förbättra kreditvillkoren för landet.

Även arbetstagare är lovade sin del av kakan med skattesänkningar från 22 procent till 9 procent för utvalda grupper och en sänkning av fastighetsskatten som introducerades under Greklandskrisen, enligt Mitsotakis.

Commerzbank skriver att de har svårt att se att alla dessa vallöften kommer infrias, eftersom reformutrymmet fortfarande är mycket begränsat.

Kommande år är Grekland tvingade att fortsätta generera ett budgetöverskott enligt de överenskommelser som gjorts med EU gällande deras finanspolitiska ramverk.

Högre offentlig konsumtion är bara möjlig med en stark ekonomisk tillväxt. En tillväxt som enligt Commerzbank inte demonstrerats än och antagligen inte heller kommer att göra det då en tillväxt norr om 2 procent fortfarande känns långt borta.

Capital Economics skriver under på synen att Ny demokratis vinst i valet är ett steg i rätt riktning, men att utmaningarna för Grekland fortfarande är många och stora.

Det största problemet för landet enligt Capital Economics är fortfarande den enorma offentliga skuldsättningen, som uppmäts till 183 procent av bruttonationalprodukten.

Trots detta är utvecklingen gynnsam för investerare i grekiska statsobligationer, men den stora frågan framöver förblir huruvida Grekland kommer arbeta för de tidigare framtagna budgetmålen eller följa italienskt exempel och arbeta för ett mindre stramt finanspolitiskt ramverk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets