Hörlurar i trafiken - en dödsfälla?

2012-08-20 08:50 Ola Söderlind

Fyra trafikolyckor som inträffat på kort tid har en sak gemensamt - samtliga offer bar hörlurar. Nu har debatten om hörlurar i trafiken tagit ordentlig fart.

Är det en olycklig tillfällighet att fyra personer, inom en kort tidsradie, dödats av tåget medan de lyssnat på musik? Eller är det förenat med livsfara att ha hörlurar när man rör sig i trafiken?

Det är den stora frågan som debatteras flitigt idag.

Detta efter gårdagens nyhet om fyra trafikolyckor i tät följd där gång- och cykeltrafikanter blivit påkörda av tåget. Lokförarna hade sett offren och försökt varna dessa med av ljudsignaler - utan framgång. Detta anses vara på grund av att samtliga bar hörlurar som spelade musik eller dylikt.

– Risken för olyckor ökar om man har uppmärksamhet och fokus på annat än trafiken, säger Sten Wickberg, säkerhetschef vid Trafikverket, till TT.

Enligt trafikpolisen har det blivit allt vanligare att olycksoffer bär just hörlurar. Men hur ofta det ligger bakom själva olyckan är förstås svårt att fastställa.

– Vi har ofta lagt märke till att cyklister som hamnar i incidenter har Iphones eller annat inpluggat i öronen, musik av olika slag. Det är så vanligt att man faktiskt inte reagerar på det längre, säger C-G Wrangel, chef för trafikpolisen i Stockholms city, till TT.

Fyra trafikolyckor där offret bar hörlurar

I augusti 2012 omkom en man i 50-årsåldern när han blev påkörd av ett lok på en järnvägsövergång i Lycksele. Mannen var på väg till jobbet på cykel.
I maj 2012 omkom en 17-årig pojke på cykel när han blev påkörd av ett godståg på en järnvägsövergång i Borlänge.
I januari 2012 skadades en 20-åring svårt när han blev påkörd av tåget på en järnvägsövergång i Kalmar. Mannen hade krupit under järnvägsbommarna.
I september 2010 omkom två unga kvinnor på en järnvägsövergång i Stenungsund.

Källa: Trafikverket (TT)

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom