Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

HQ-bossen om Glitnir-förvärvet

HQ Bank köper Glitnirs svenska verksamhet. Läs vad HQ Banks vd Mikael König tycker om förvärvet.

HQ Banks köp av Glitnir har skett i samråd med personalen på Glitnir. Det säger Mikael König, vd på HQ Bank, vid dagens presskonferens.

Enligt rykten i marknaden har konkurrensen om att få köpa Glitnir varit hård. HQ-chefen vill inte kommentera konkurrensen.

- Det vet jag inte, säger Mikael König.

HQ Bank betalade 60 miljoner kontant för verksamheten. Enligt Mikael König har Glitnir Sverige ett eget kapital på 190 miljoner kronor och verksamheten är lönsam.

- Sammantaget ett väldigt bra tillfälle som vi har fått och som vi har tagit, säger Mikael König.

- Det är inte så ofta som man får som möjlighet att göra en sådan affär, fortsätter HQ-chefen.

Det är samtidigt inte självklart att Glitnir kommer att bli helt infasade i HQ.

- Det finns en väldigt lång historik och Glitnir har en lång historik med kunderna, säger Mikael König och betonar att alla beslut inte är fattade. Han lyfter även fram Gitnirs mäklarverksamhet som väldigt bra.

HQ-chefen ser dock synergier.

- Det finns givna synergier inom administration, säger Mikael König utan att ge några finansiella detaljer.

HQ har tittat på andra delar av Glitnirs verksamhet som varit till salu. Bland annat den finska delen, FIM, som tidigare i veckan såldes till personalen. Den affären var dock för stor för HQ.

- Vi har tittat på den affären också. Det är en mycket svårare affär. Det är ett annat land och annan juridik. De är 300-400 anställda och det är för stort för oss, säger Mikael König, vd på HQ, till Nyhetsbyrån SIX och betonar att affären skulle vara väldigt bra på pappret. Hela Glitnir har aldrig varit aktuellt för HQ att köpa.

Framförallt är det Glitnirs verksamhet för direkt marknadsacess i Sverige som är intressant.

Under pressträffen uppgav Mikael König att bolaget även tittade på Banco Fonder, en verksamhet som varit till salu länge. Fondbolaget köptes slutligen av Robur Fonder. Enligt Mikael König gick HQ inte vidare på grund av priset.

HQ har sedan tidigare tre affärsområde. Och samtliga dessa områden skall växa. HQ kommer inte att sitta still i båten i den pågående konsolidering, uppger HQ-chefen.

- Vi kan inte utesluta att vi gör affärer i samtliga affärsområden. Tanken är att man skall kunna effektivisera och tjäna pengar på de affärerna, säger Mikael König.

Den andra stora isländska aktören som är i gungning i Sverige är Kaupthing. Men i det fallet är inte HQ intresserade.

- Jag tror inte att vi skulle kunna göra en sådan affär. Men det är klart att det finns bra bitar, säger Mikael König och hänvisar till bland annat storlek.

Tidigare i år planerade HQ att lägga ned sin tradingverksamhet som istället skulle flyttas till en hedgefond. De dåliga tiderna har fått banken att ställa in de planerna. Men tradingen skall läggas ned med tiden. Planen är fortfarande densamma

- Vi skall ha monterat ned den egna tradingen till årsskiftet, säger König.

Johan Högberg

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom