Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Huawei säljer nu näst flest smartphones

2018-08-01 10:42
Foto: Helen Ahlbom

Kinesiska Huawei går om amerikanska Apple som ny volymmässig världstvåa på smartphonemarknaden.

Det visar sammanställningar över marknadsandelar från analysföretagen IDC, Canalys och IHS Markit.

Huawei sålde cirka 54 miljoner smartphones senaste kvartalet, vilket innebar en tillväxt på 40 procent.

De försäljningsmässiga framgångarna innebär att Huawei gått om amerikanska Apple och blivit global tvåa sett till antalet sålda smartphones.

Samtidigt krymper det kinesiska bolagets gap upp till den koreanska marknadsledaren Samsung, som sålde cirka 70 miljoner smartphones i senaste kvartalet efter negativ tillväxt på cirka 10 procent.

IDC-analytikern Ryan Reith, som citeras av CNN tech, imponeras över Huawei och hur snabbt de etablerat sitt varumärke på marknaden, dessutom i en tid när de i stort varit utestängda från en av de största marknaderna, den amerikanska.

Huawei har försökt etablera ett samarbete med en större amerikansk operatör, vilket ses som en avgörande faktor för att lyckas i USA. Enligt uppgift var det kinesiska bolaget mycket nära att teckna ett samarbetsavtal med AT&T, men samtalen avslutades i sen fas.

– Trots misslyckandet att nå en överenskommelse med en amerikansk operatör har bolaget ändrat kurs snabbt, bort från jakten på lönsamhet för att i stället fokusera på volymtillväxt i de lägre segmenten, säger Mo Jia, analytiker vid Canalys, som citeras av CNN Tech.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom