Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hultqvist klarade misstroendeomröstning

2017-09-19 13:46
Peter Hultqvist. Foto: IBL

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) klarade som väntat riksdagens misstroendeomröstning mot honom.

Det krävdes 175 röster för en misstroendeförklaring, men det blev bara 135.

M, SD och KD röstade för att Hultqvist borde sparkas på grund av sitt agerande i IT-skandalen på Transportstyrelsen. Men det räckte inte.

Omröstningen slutade med att 135 ledamöter röstade för en misstroendeförklaring, 137 röstade emot och 58 avstod från att rösta. Det hade krävts 175 röster för att avsätta Hultqvist.

Inför omröstningen hölls en debatt om Hultqvist.

– Kring frågor om rikets säkerhet kan vi inte acceptera ett sådant passivt förhållningssätt, säger Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson anser att Hultqvist brustit i ansvar och varit för passiv i ett allvarligt läge och att man därför inte kan lita på försvarsministerns omdöme om en ny säkerhetskris skulle uppstå.

Hade C och L också fullföljt hade Hultqvists dagar som minister varit räknade för den här gången.

Centerpartiet och Liberalerna anser att det inte längre finns saklig grund för att peta Hultqvist. De uppfattar att han hade goda skäl att anta att statsministern visste om problemen på Transportstyrelsen, något som blev klart i slutet av augusti när statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson hastigt avgick. Hon kom på att hon hade fått information om säkerhetsbristerna på myndigheten mycket tidigare än hon sagt, samt att hon inte hade fört det vidare till Löfven.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom