Human värdering – vänta

ANALYS Humana visade tecken på tillfriskning under fjolåret. Det finns dock fortsatt för stora frågetecken kring bolagets två största affärsområden för att Affärsvärlden ska trycka på köpknappen.
Human värdering – vänta - humana-ekbacken-700_binary_6836810.jpg

VÄNTA Det finns en del som talar för Humana: stora delar av den privata vård- och omsorgssektorn i Norden är fortfarande fragmenterad vilket ger möjligheter till fortsatta förvärv och effektiviseringar, senast gjordes ett större köp i Finland av Coronaria Hoiva. Ökade krav på kvalitet och specialisering talar också för att större aktörer kommer att ta marknadsandelar. Underliggande finns också en tillväxt på marknaden driven främst av ökad psykisk ohälsa, fler äldre och att den privata sektorn på sikt väntas stå för en större andel av vård- och omsorg.

Samtidigt är Humana en relativt liten aktör på del av marknaden som väntas växa mest, äldreomsorg. Inom personlig assistans finns lite som talar för återhämtning och marginalerna kan pressas ytterligare av löneökningar. Det återstår också för Humana att bevisa att man kan dra nytta av sin storlek inom individ- och familjeomsorg.

Utifrån den bakgrunden är det rimligt att Humana, med p/e-tal på 15 på vinsten 2018 och 12,5 för 2019, värderas lägre än liknande företag på börsen som Ambea (p/e 19 för 2018) och Attendo (p/e 23), som har en större andel inom snabbväxande äldreomsorg. Humana får till stor del bygga sin tillväxt på förvärv. Sammantaget ser Humana rimligt värderad ut i dagsläget och Affärsvärldens rekommendation är att avvakta.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Human värdering av aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco