Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

I kväll koras Årets ledare

2017-11-28 14:10

I kväll tillkännages årets viktigaste utmärkelse för ledarskap inom svenskt närings- och organisationsliv på Berns Salonger i Stockholm. Utmärkelsen instiftades 1984 och arrangeras därmed för 34:e gången i år.

Bakom priset finns ett gediget research­arbete men också en jury bestående av några av näringslivets mest välkända ledare.

Hur gör man då för att inspirera sina medarbetare? Det är en av de viktigaste egenskaperna hos den som får utmärkelsen Årets ledare.

– Det är viktigt att vara positiv och engagerad. Vi har gått igenom perioder som är tuffa och advokater har dessutom en tendens att leta risker. Det behövs någon som ser lösningen och inte problemet. Jag skulle beskriva mig som en naiv optimist, säger Jonas Wiström, som utsågs till Årets ledare år 2016 och sitter i juryn sedan i år.

Juryns medlemmar är tveksamma till ­delat ledarskap. Investors vd Johan Forssell tycker att det finns nackdelar.

– Generellt tror jag inte det är rätt väg framåt. Men det kan vara så att där det fungerar, fungerar det utmärkt, säger han.

Utmärkelsen delas ut till en person som har uppvisat ett enastående ledarskap inom näringsliv eller förvaltning.  Bland tidigare pristagare märks bland andra Marcus Storch (Aga), Salvatore Grimaldi (Monark), Stefan Persson (H&M), Cristina Jutterström (Dagens Nyheter), Carl-Henric Svanberg (Assa Abloy), Eva Hamilton (SVT), Olof Faxander (SSAB), Johan Malmquist (Getinge) och Pär Boman (Handelsbanken).

Juryn består av:

  • Per Blom, Partner, PA Consulting Group
  • Pär Boman, ordförande, Handelsbanken
  • Jan Dernestam, Managing Partner, Mannheimer Swartling
  • Johan Forssell, vd, Investor
  • Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare
  • Erik Wahlin, chefredaktör, Affärsvärlden och juryns ordförande
  • Charlotte Wetterlundh, Partner, Korn Ferry
  • Jonas Wiström, ordförande, Ratos

Klockan 20.40 avslöjas vinnaren av Årets ledare här på Affärsvarlden.se.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom