Ica Banken: Inte läge att skrämma bort kunderna med minusränta

En negativ ränta på sparkonton är något som svenska banker in i det längsta kan tänkas undvika eftersom det skulle kunna skrämma bort kunder. Det säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken.

Nuvarande låga ränteläge skapar svårigheter för banker att hålla uppe sina marginaler. Intäktsströmmar måste hittas på andra håll med förändrade prisbilder på produkterm, men en minusränta skulle kunna skrämma bort kunderna, menar Magnus Hjelmér.

Flertalet europeiska banker, inklusive nordiska, belastar företagskonton med negativa räntor. Vissa schweiziska banker har även infört negativa räntor på vissa hushållskonton med höga insättningar. På tisdagen meddelade danska Jyske Bank att den kommer att införa en negativ räntesats om 0,6 procent på personkonton med placeringar på över 7,5 miljoner danska kronor, om inget annat avtalas.

Konkurrenten Danske Banks finanschef Christian Baltzer uppgav i samband med halvårsrapporten att de inte har ”några planer på att introducera negativa räntor på hushållsbesparingar eller personkonton”. Han erkände att miljön med negativa räntor innebär tuffa förhållanden för finansindustrin. Men att ta betalt för hushållsbesparingar skulle enligt honom skapa andra risker såsom en tillbakagång i utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle. Risken skulle bland annat vara att kunder tar ut mer insättningar i kontanter.

Magnus Hjelmér säger angående Sverige att konton med ”väldigt stora sparbelopp” i värsta fall skulle kunna drabbas, men att det då är väldigt få kunder som berörs. Han har samtidigt svårt att se att Jyske Banks giv får fäste hos andra nordiska aktörer eller länder.

”Banken känner kunderna på pulsen just nu för att se vilken reaktion det här skapar, men jag tror inte vi kommer se negativa räntor på småspararnas konton”, säger han till Direkt efter Jyskes utspel på tisdagen.

Magnus Hjelmér påpekar att ett införande av negativa inlåningsräntor till hushåll skapar en negativ publicitet. Ingen bank kan tänkas vilja göra sig ”ovalbar” av denna anledning.

”Det kostar för mycket i negativ publicitet, konkurrensen om bankkunderna är stenhård och det poppar ständigt upp nya aktörer som är intresserade av att värva kunder. Då är det inte läge att skrämma bort dem med minusränta på sparkontot”, fortsätter han.

Han bedömer att svenska bankkunder accepterar viss prisskillnad på produkter utifrån upplevt värde, men att betala för att spara pengar skulle få många privatpersoner att höja på ögonbrynen, tror han.

”I dag är det lätt att byta bank och många aktörer är nischade, den här trenden lär fortsätta. Jag tror allt fler kommer ha flera olika banker i framtiden”, fortsätter han med tillägg att bankkunder kommer att välja en aktör för sparande och en annan för bolån och så vidare.

För att negativa räntor ska bli mer utbrett på nordiska hushållskonton behöver trenden med väldigt låga räntor fortsätta under en lång tid framöver. Banker skulle då kunna tvingas till att genomföra drastiska åtgärder.

”Men jag bedömer det fortfarande som osannolikt”, avslutar Magnus Hjelmér.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco