Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ica-gruppen: Apoteksaffär ger stora intäktssynergier

2014-11-12 09:10
Icas vd Per Strömberg meddelar att företaget köpt apoteket Hjärtat vid en presskonferens i Stockholm. Ica-gruppen har tecknat avtal med Altor Fund III om att förvärva Apotek Hjärtat, som är Sveriges största privatägda apotekskedja. Priset är 5,7 miljarder kronor. Foto: Claudio Bresciani / TT, Fredrik Persson / TT

Ica ser "stora" intäktssynergier för "hela Ica-systemet" med den överenskomna affären där Apoteket Hjärtat ska förvärvas av Altor och slås samman med Icas Cura-apotek.

Apotek är i sig en framtidsbransch med goda utvecklingsmöjligheter och hälsa blir i största allmänhet viktigare och viktigare för konsumenten.

Det uppger Ica-gruppens vd Per Strömberg under onsdagens rapportkonferens.

Apoteksmarknaden växer ungefär i linje med BNP och drivs av demografiförändringar och befolkningens fokus på hälsa.

"Ökningen av antalet apotek på marknaden påverkas inte av den här affären", säger Strömberg.

Ica-gruppen väntar sig positiva effekter även på dagligvarusidan. "Vi kan nu bygga en unikt stark position inom hälsa", säger Strömberg. Han säger även att det är ett medvetet val att ännu ej kvantifiera de "stora" intäktssynergierna.

Ica ser "inget överlapp" mellan apotekskedjornas fysiska butiksnät, så förvärvet blir "rent kompletterande", säger Strömberg. "Vi känner att vi har en väldigt stark plattform."

"Vi har inga planer på stora förändringar av vårt nätverk i stort... Även om det i några köpcenter kan finnas dels ett Hjärtat-apotek och dels ett Cura-apotek så kommer vi att behålla bolag", förtydligar Strömberg efter en fråga.

Bland utvecklingsmöjligheterna för den sammanslagna apoteksgruppen ser Ica e-handeln, vårdtjänster och utveckling av handelsvaror, inte minst egna märkesvaror (EMV).

Att säljaren är private equity-bolaget Altor, vars noterade danska portföljbolag OW Bunker kraschade häromveckan, påverkar inte Ica-gruppens bedömning av kvalitén på Apoteket Hjärtats verksamhet, blev

Strömbergs svar på en fråga kring synen på att Altor ägt Apoteket Hjärtat.

När Altor gick ut med börsplaner för Apoteket Hjärtat, som Ica hade följt och "varit intresserade av under en lång tid", var det Ica-gruppen som före sommaruppehållet tog det första initiativet till

affären, avslöjar Strömberg vidare.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom