Ica-gruppen köper Apotek Hjärtat

Ica-gruppen har tecknat avtal med Altor Fund III om att förvärva Apotek Hjärtat, Sveriges största privatägda apotekskedja, för 5,7 miljarder kronor på skuldfri bas.

Förvärvet bedöms bidra positivt till Ica-gruppens nettoresultat per aktie under 2015, före förvärvsberoende engångskostnader.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Genom förvärvet blir Ica-gruppen den näst största aktören på den svenska apoteksmarknaden. Affären skapar utvecklingsmöjligheter i en intressant och viktig bransch och möjliggör synergier med övrig verksamhet inom ICA, skriver bolaget.

Apotek Hjärtat och Cura apoteket omsätter tillsammans drygt 11 miljarder kronor, varav cirka 3 miljarder kronor i egenvård. Tillsammans blir bolagen näst störst på den svenska marknaden med cirka 30 procents marknadsandel.

Den årliga synergieffekten från 2019 för Ica-gruppen blir 80 miljoner kronor, bestående av nettot mellan kostnadssynergier och royalty.

De totala årliga kostnadssynergierna bedöms uppgå till cirka 100 miljoner kronor från 2016 och till 150 miljoner kronor vid full realisering från 2019.

Från 2016 kommer Apotek Hjärtat därför att bidra till kostnadstäckningen via en omsättningsbaserad royalty. Den bedöms uppgå till 60 miljoner kronor 2016 och 70 miljoner kronor per år från 2019.

Dessutom ser Ica-gruppen möjligheter till ytterligare värdeskapande genom ett utökat och förbättrat kunderbjudande samt en starkare sortimentsutveckling, marknadsföring och e-handel.

Förvärvet kommer inledningsvis att finansieras genom en kombination av egen kassa och befintliga kreditfaciliteter. Slutförande är villkorat av Konkurrensverkets och Läkemedelsverkets godkännanden, vilka förväntas erhållas senast i april 2015.

Apotek Hjärtat och Cura apoteket kommer efter transaktionens genomförande att bilda ett gemensamt dotterbolag till Ica-gruppen och rapporteras som ett eget segment. Tilltänkt vd för det nya bolaget är Anders Nyberg, nuvarande vd i Apotek Hjärtat.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.