Ica-gruppen: Ser en fortsatt förbättring i Hemtex

Ica-gruppens majoritetsägarandel i börsnoterade innehavet Hemtex ligger fast i nuläget och man ser på det pågående Ica Maxi-samarbetet som en tillväxtmöjlighet för Hemtex-varumärket.

Ica-gruppen inleder de meddelade avyttringsplanerna av portföljbolaget Cervera ”i höst” och ett potentiellt avslut på ägandet kan här väntas bli klart tidigast i första kvartalet 2015. Majoritetsägarandelen i börsnoterade innehavet Hemtex ligger dock fast i nuläget

Det uppger Ica-gruppens vd Per Strömberg i en intervju med SIX News.

Hur ser du strategiskt på möjligheterna att vända Hemtex och leda dem till framgång? Hade det inte varit enklare om de inte var ett noterat bolag?

– Vi har i dagsläget inga planer på att ändra vår ägarandel i Hemtex, utan den ligger fast. Vi ser en fortsatt förbättring i Hemtex, inte minst när det gäller lönsamheten där man uppvisade plusresultat i senaste kvartalet.

I slutet av oktober meddelades att Hemtex börjar sälja en specialkollektion i ett antal utvalda Ica Maxi-butiker, ett ”pilotprojekt” som ska utvärderas löpande.

Kan Hemtex samarbete med ICA Maxi leda till fler operativa samarbeten med övriga delar av ICA Gruppen?

– Det vi har gjort är att vi i Maxi-enheterna i Stockholmsområdet börjat sälja ett antal utvalda produkter märkta med ’Ica Home by Hemtex’. De första signalerna är positiva men det är svårt att säga hur pass stort det här kan bli. Vi ser det som ett sätt för varumärket Hemtex att växa på en bredare spelplan.

Rapporteringssegmentet Portföljbolagen, där Cervera ingår, kom in på ett rörelseresultat före engångsposter, om -13 miljoner totalt i det tredje kvartalet 2014 (-10). Det var marginellt under de -10 miljoner som analytikerna i SIX News/Inquiry Financials enkät väntade sig inför rapporten.

Det jämförbara resultatet för segmentet, som exkluderar de båda verksamheterna Kjell & Company och Forma Books som sålts i år, förbättrades med 4 miljoner efter förbättringar i Hemtex och i Cervera.

Ica-gruppen är Hemtex majoritetsägare med 68,5 procent av kapitalet och rösterna.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.