Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Idel starka bankrapporter

2010-04-28 07:29

Storbankerna överträffade varandra och analytikernas prognoser med råge på onsdagen. En gemensam glädjande faktor var beskeden att kreditförlusterna nu ser ut att ha passerat toppen.

Tre av de svenska storbankerna presenterade kvartalsrapporter i snabb följd under onsdagsmorgonen. Oh glädjebeskeden följde på varandra. Alla tre, i tur och ordning Handelsbanken, Nordea och SEB följde gårdagens överraskare, Swedbank, i spåren och presenterade rapporter som var starkare än väntat.

Handelsbanken, sin vana trogen, överraskade minst, med ett rörelseresultat som var 15 procent bättre än väntat. Nordeas resultat landade 43 procent bättre och SEB näst intill dubblade förväntningarna. Konkurrenten Swedbank, presenterade under tisdagen en rapport som visade vinst när analytikerna väntade sig en förlust.

Att branschen kommit över finanskrisen torde vara uppenbart och den viktigaste indikatorn på att den beskrivningen är korrekt är det faktum att kreditförlusterna ser ut att ha passerat zenit.

Precis som för de andra storbankerna är kreditförlusterna i SEB lägre än väntat. Kreditförlusterna uppgick till 1926 miljoner kronor under kvartalet (förra året 2386). Konsensusprognosen låg på 2522 miljoner.

Kreditförlusterna i Swedbank uppgick till 2210 miljoner kronor i kvartalet (6845 mkr). Här låg SME:s prognos på 3581 miljoner kronor.

Nordeas kreditförluster redovisades till 261 miljoner euro (356), jämfört med väntade 343 miljoner euro och den svenskfinländska storbanken ser det nu som sannolikt att kreditförlusterna blir lägre 2010 än 2009:

- Kreditkvaliteten fortsätter att stabiliseras, i takt med den ekonomiska återhämtningen, skriver banken i delårsrapporten.

De redovisade kreditförlusterna i den fjärde storbanken, Handelsbanken, sjönk också och uppgick till 551 miljoner kronor i kvartalet (896). Här låg SME:s konsensus på 707 miljoner kronor.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom