Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

IK och EQT hårdgranskas av Skatteverket

2010-11-04 07:46

Riskkapitalisterna IK och EQT ska hårdgranskas av Skatteverket. De och sex andra riskkapitalister riskerar nu en skattesmäll på flera miljarder kronor, enligt en källa till DI.

Ska riskkapitalister beskattas för inkomst av tjänst eller kapital är den stora frågan som Skatteverket nu söker svar på. Skatteverkets utgång kommer ha stor betydelse för riskkapitalisters framtida verksamhet i Sverige.

- Åtta parallella revisioner av svenska riskkapitalbolag pågår. Det är hemligt vilka företag som vi utreder fram till dess att vi presenterar ett färdigt beslut, säger Göran Haglund, analytiker på Skatteverket som ingår den specialgrupp om tio personer som arbetar heltid med att granska riskkapitalisterna, till DI.

Enligt en källa till DI med insyn i verksamheten är två av de åtta riskkapitalister som granskas IK Investment Partners och EQT.

Igår berättade tidningen att riskkapitalbolaget Nordic Capital riskerar en skattesmäll på 1,3 miljarder kronor. Detta då delägarnas vinster kan komma att beskattas som lön istället för inkomst av kapital vilket innebär att kommunal skatt, statlig inkomstskatt samt arbetsgivaravgifter då tillkommer. 

Inkomst av kapital beskattas med en skattesats om 30 procent.

- Kärnfrågan är vad som ska betraktas som kapitalvinst, vad som ska anses vara ersättning för utfört arbete och hos vem beskattningen ska ske, säger Göran Haglund.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom