Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Ikeas nya ryska tvist

2017-12-06 09:19
Under Ikeas tid i Ryssland har bolaget dragits in i över 500 rättsfall. Foto: imago stock

Den svenska möbeljätten Ikeas verksamhet i Ryssland har kantats av domstols- och skiljedomsprocesser. Affärsvärlden kan nu avslöja en ny ägarkonflikt kring Ikeas affärskomplex utanför Moskva med miljardvärden på spel.

Sedan Ikea år 2000 öppnade sitt första varuhus i Ryssland har verksamheten i landet kantats av korruption, tvister och affärer med tveksamma partner som lett till omfattande juridiska processer. ­Möbeljätten har, enligt Reuters och andra medier, tvingats betala miljardbelopp i en förlikning med uthyraren av dieselgeneratorer till de ryska varuhusen. Och en genomgång som ryska tidningen Kommersant gjorde i fjol visade att Ikea under sin tid i landet dragits in i över 200 skiljedomsprocesser och över 500 rättsfall.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad sa under sitt sommarprogram i Sveriges Radio 2009 att Ikea inte betalar mutor. Men förklarade samtidigt att viss flexibilitet krävts.

– Hade vi följt alla lagar skulle vi inte ens ha kunnat öppna vårt första varuhus i Ryssland, sa Kamprad till Sveriges Radio.

Ikeas ledning har gjort genomlysningar av den ryska verksamheten vid flera till­fällen. I samband med en sådan år 2010 skrev Kamprad i ett pressmeddelande att han ­varit ”för optimistisk när det gäller Rysslandssatsningen”.

Nu kan Affärsvärlden avslöja ytter­ligare en tvist. Ikea i Ryssland är indragen i en ägarkonflikt kring Ikeas affärskomplex i Moskvaförorten Chimki, där en mark­ägare driver en rättsprocess mot den svenska möbel­jätten.

Avhängigt den processen pågår en brottsutredning där icke-namngivna Ikea-anställda är brottsmisstänkta. Rent finansiellt ­riskerar Ikea att förlora den förvärvade marken och dess byggnader. Enligt en uppskattning är det värden på uppemot 1,2 miljarder kronor.

– Det är en dispyt som går tillbaka till tomten som Ikea köpte 2011, säger Annika Mohlin, presskommunikatör på Ikea.

Ikea har aldrig tidigare kommenterat denna rättsprocess som löpt i ett flertal år och fram till nu inte varit känd för allmänheten. Annika Mohlin uppger samtidigt att Ikea i Sverige inte har insyn i alla turer eller rättsprocesser i Ryssland.

Klicka här för att läsa vidare om Ikeas nya ryska problem.

Emanuel Sidea

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom