Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ikeas Rysslandsskuld 7 miljarder

2010-02-15 11:45

Ikeas ryska fastighetsbolag har en skuld till ett ryskt företag på sju miljarder kronor. En skuld som hållts hemlig för Ingvar Kamprad, rapporterar Expressen.

Möbeljättens ryska fastighetsbolag Ikea Mos har under flera år hyrt ett hundratal dieselgeneratorer av företaget ISM som producerat el till Ikeas jättelika köpcentra i St. Petersburg.

Ikeas Rysslandschef Per Kaufmann tecknade ett dyrt avtal med ISM som tvingade Ikea att betala även när generatorerna stod stilla.

Kaufmann gjorde också en deal med ISM om att Ikea bara skulle betala 20 procent av hyran så länge. Resterande 80 procent lades på hög utan Ikea-ledningens vetskap.

Överrenskommelsen fick namnet ”Operation Schumacher”, skriver Expressen.

En mellanchef varnade Kaufmann för att skriva på avtalet. Men Kaufmann lyssnade inte. I stället gav han mellanchefen sparken.

Sedan Operation Schumacher inleddes 1 juli 2008 har förlorar Ikea 156 miljoner kronor i månaden. Vid årsskiftet 2009/2010 hade skulden växt till sju miljarder kronor och beräknas växa till 11 miljarder nästa årsskifte.

Ikeas avtal med ISM är enligt ett domaruttalande juridiskt bindande.

I augusti 2009 försökte Ikeas chefsjurist Christer Thordson anlita ett granskningsföretag som skulle kartlägga ISM i syfte att försöka bli av med miljardskulden.

Först i januari 2010 fick Ingvar Kamprad och övriga i Ikeas ledning reda på omfattningen av skulden, skriver tidningen.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom