Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

IMF-chef misstänkt för våldtäkt

2011-05-16 06:29

IMF-chefen Dominique Strauss Khans planer att bli Frankrikes nästa president lär gå i stöpet. Idag ställs han inför amerikansk domstol, anklagad för att ha försökt våldta en hotellstäderska i New York.

Internationella valutafonden har utsett John Lipsky som tillförordnad chef efter att sittande chefen Dominique Strauss-Kahn häktats för sexbrott i New York.

Det rapporterar New York Times nätupplaga.

John Lipsky är för närvarande biträdande chef för IMF, och i den rollen har hanbland annat varit starkt involverad i hanteringen av stödpaketet för Grekland.

Han har dock tidigare meddelat att han avser att lämna sin post i höst

IMF-chefen greps ombord på ett Air France-plan på John F Kennedy-flygplatsen på lördagskvällen, strax före planet skulle lyfta, anklagad för bland annat försök till våldtäkt och för olaga frihetsberövande.

Åtalet gäller en händelse som påstås ha ägt rum på lördagen och gäller en 32-årig kvinna på ett hotell i Manhattans midtown. Kvinnan ska senare ha pekat ut IMF-chefen vid en polisidentifikation.

Benjamin Brafman, den advokat som uppges representera IMF-chefen och som tidigare representerat celebriteter som Michael Jackson och Sean Combs, sade på söndagen att Dominique Strauss-Kahn förnekar brott.

Häktningsförhandlingar skulle ha hållits på söndagen, men sköts upp till måndagen för att polisen skulle kunna fortsätta att söka detaljer, bland annat eventuella skrapmärken på IMF-chefens kropp. På måndagsmorgonen meddelade advokaten att Dominique Strauss-Kahn hade gått med på en kropssundersökning.

Dominique Strauss-Kahn skulle på söndagen ha träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, och på måndagen skulle han delta eurogruppens möte i Bryssel, där finansministrarna i euroområdet ska diskutera en möjlig utökning av stödpaketet till Grekland, från nuvarande 110 miljarder euro. IMF kommer nu att skicka andre biträdande chefen Nemat Shafik till Brysselmötet.

"För fonden (IMF) är detta fruktansvärda nyheter i en tid när dess ledarskap måste utstråla stabilitet, visdom och förtroende", skrev Bessma Momani, professor i politisk vetenskap vid Waterloo-universitetet i Kanada som specialiserat sig på IMF, i en skriftlig kommentar enligt Bloomberg News.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom