IMF sänker tillväxtprognos för Afrika söder om Sahara

Internationella valutafonden, IMF, har sänkt tillväxtprognosen för Afrika söder om Sahara med anledning av ebolaepidemin och väpnade konflikter i flera länder.

Det skriver Bloomberg News.

Afrikas ekonomi förväntas nu expandera 5 procent under 2014, mot tidigare prognos från april på 5,5 procent. Samtidigt varnar IMF för att epidemin kan få än större konsekvenser.

“Ebolautbrottet kan komma att få stora konsekvenser regionalt, speciellt om det blir än mer utdraget eller sprider sig till andra länder, med stora konsekvenser för handel, turism och investeringar”, skriver IMF i ett uttalande. Vidare menar IMF att budgetunderskotten i drabbade länder borde tillåtas att vidgas temporärt.

Den 8 oktober uppgav också Världsbanken att ebolautbrottet och krisen i Västafrika sannolikt kommer att drabba regionens ekonomi med 32,6 miljarder dollar under de kommande 15 månaderna, om krisen inte begränsas till de tre länder som har drabbats värst.

Under måndagen meddelade samtidigt WHO att Nigeria är fritt från ebola sedan inget nytt fall registrerats på 42 dagar, rapporterar Reuters.

Nigeria har totalt haft 20 registrerade fall av ebola, varav 8 dödsfall.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.