Inbördeskrig i börsbolag

Börsnoterade xG Technology noterar rekordlåg kurs på Londonlistan AIM. Ett infekterat ägarbråk är förklaringen.

Tänk dig att du lovat att köpa 2 miljoner nytryckta aktier för 3 dollar per aktie, totalt en investering på 40 miljoner kronor.

Men så faller aktiekursen på börsen till en halv dollar, en rekordlåg nivå.

Vad gör du?

Spartan Mullen & Cie, som genom Chimay Capital Management driver de Bermudabaserade fonderna Spartan Mullen Chimay I och II har gjort sitt val. Den struntar i att betala insatsen.

Det har fått till följd att börsbolaget, det i London noterade Alternative Investment Market-bolaget xG Technology, har inlett en process mot Spartan Mullen & Cie. Inbördeskriget nämns i ett pressmeddelande från förra veckan från xG Technology.

Enligt pressmeddelandet skulle fonden ha deponerat 1 miljon dollar och därutöver avtalat om att betala 8 procent ränta till dess att alla 6 miljoner dollar är betalda.

Pengarna har dock inte betalats in. Det heter från xG att bolaget har informerats om att betalningen ”är ifrågasatt”. xG sägs samtidigt vidta nödvändiga åtgärder för att få in pengarna, vilket torde omfatta juridisk process.

xG Technology är ett svenskanknutet telekombolag som säger sig har utvecklat en unik lågbudgetlösning för mobiltelefoni. Bolaget har flera svenskar i ledningen, bland annat förre chefen för Microsoft i Norden, Mats Wennberg, samt Victor Sunö, som närmast kommer från den i vintras konkursdrabbade, och på den svenska börsen svartlistade, mäklarfirman ACH Securities.Läs om de svenska ägarintressena här.

Beskedet att Spartan Mullen & Cie S.A., som av xG Technology tidigare beskrevs som en hedgefond, skulle komma att köpa aktier i bolaget var en stor nyhet när den presenterades i april. Tillskottet skulle rädda xG:s likviditet och säkerställa expansionsplanerna.

Pengarna kan behövas. Aktiekursen är med noteringen på en halv dollar ner på all time low-noteringar. Aktien noterades till kursen 4,5 dollar hösten 2006 och var något halvår senare upp i 15 dollarsnivån. Då värderades förhoppningsbolaget till 1,8 miljarder dollar. Nu är värderingen fortfarande hög för ett bolag vars hela verksamhet har ifrågasatts – cirka 70 miljoner dollar.

Bland svenska storägare som förlorar pengar i kursfallet märks Mats Wennberg ,som sitter på cirka 2 procent av aktierna totalt cirka 2,6 miljoner aktier, Victor Sunö, den svenske i London, Schweiz och Thailand bosatte affärsmannen Johan Bohman

Johan Bohman är en av de stora förlorarna på xG:s kursras. För ganska jämnt ett år sedan satsade han upp till 375 miljoner dollar i teleutrustning och aktier. Affären läckte ut till Financial Times där Bohman pekades ut som en hemlighetsfylld svensk miljardär. Han äger fortfarande, genom sitt bolag Treco International cirka 5 miljoner aktier. Johan Bohmans man i xG:s styrelsen, Richard Kromka, avgick i slutet av september från sin position i xG:s styrelse.

En tidigare ägare var David Fält, vars affärer och juridiska processer Affärsvärlden tidigare har skrivit om.Läs mer här.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets